Αυτή η ζύμη πίτσας με γλυκοπατάτα χωρίς γλουτένη είναι τόσο θρεπτική όσο και γευστική. Οι γλυκοπατάτες μαγειρεμένες στον ατμό αναμιγνύονται με αλεύρι βρώμης, λίγο αλεύρι αμυγδάλου, ένα αυγό από chia, ελαιόλαδο και μηλόξυδο. Στη συνέχεια, το μείγμα γεμίζεται σε ένα ταψί πίτσας, απλώνεται και αφού μπει στο φούρνο δημιουργείται μια μοναδική ζύμη με το πιο υπέροχο άρωμα. 

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά
Μερίδες: 1 ζύμη για μεγάλη πίτσα ή για 2 μικρότερες 

 

Υλικά: 

  • 800γρ. αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους γλυκοπατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 ¼  φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • ¼  φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 1/4  κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • λίγο τσίλι

 

Εκτέλεση: 

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε 5 ½ φλιτζάνια γλυκοπατάτες (δηλ. μην υπολογίζετε βάσει του αριθμού των πατατών). Βράστε τις κομμένες γλυκοπατάτες για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Βάλτε τους σπόρους chia και το νερό σε ένα μικρό μπολ. Χτυπήστε τα με ένα πιρούνι και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθούν και να δημιουργήσετε ένα αυγό chia. 
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC. 
  4. Βάλτε τις βρασμένες γλυκοπατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και λιώστε τις με ένα πιρούνι. 
  5. Προσθέστε το αυγό chia, το αλεύρι βρώμης, το αλεύρι αμυγδάλου, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το βασιλικό, την ρίγανη, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και τα νιφάδες τσίλι. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με μια χαλαρή ζύμη ψωμιού. Να είναι κολλώδης και υγρή αλλά και ελαφρώς ελαστική. 
  6. Βάλτε σε ένα στρογγυλό ταψάκι για πίτσα αντικολλητικό χαρτί και απλώστε πάνω το μείγμα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώστε το ομοιόμορφα. Αν κολλάει πολύ η ζύμη στη σπάτουλα μπορείτε να την αλείψετε με λίγο λάδι. 
  7. Ψήστε για 25 έως 35 λεπτά, ή μέχρι να σφίξει η ζύμη και οι άκρες τις να έχουν γίνει χρυσαφένιες. 
  8. Αφαιρέστε την από το φούρνο και αφήστε λίγο να κρυώσει. 
  9. Προσθέστε τις επιθυμητές επικαλύψεις (π.χ. σάλτσα πίτσας, παρμεζάνα,, ντομάτες, βασιλικό) και επιστρέψτε το ταψάκι στο φούρνο και ψήστε την για 5 έως 10 λεπτά. 
  10. Κόψτε και σερβίρετε αμέσως. 

 

Ζύμη πίτσας με γλυκοπατάτα
blissfulbasil.com

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!