Γιατί το πατροπαράδοτο λαδερό φασολάκι θέλει τη φέτα του; Τελικά, το κρέας δεν «πάει» με την πατάτα, αλλά με τα πράσινα λαχανικά; Αφού τρώμε κόκκινο κρέας, τι χρειαζόμαστε τα πουλερικά; Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ όσο φανταζόμαστε! Τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, δεν λειτουργούν από μόνα τους: αλληλεπιδρούν και ενώνουν τις δυνάμεις τους λειτουργώντας ως ζευγάρια σε κάθε μας μπουκιά!

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Όπως τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, το ασβέστιο ως επί το πλείστον απορροφάται στο λεπτό έντερο. Το ασβέστιο είναι σημαντικό γιατί ενισχύει τα οστά, αλλά το σώμα συχνά χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης D για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Ιδανική δοσολογία θεωρούνται τα 1000 mg ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D καθημερινά. Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι λίγο υψηλότερη.

Νάτριο και κάλιο

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο εντοπίζεται στο αγαπημένο μας αλάτι. Μόνο που συχνά το παρακάνουμε και καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι θα έπρεπε. Αυτή η παραπάνω ποσότητα νατρίου παρεμποδίζει τη φυσική ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν και κατ’ επέκτασιν, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Το κάλιο, όμως, ωθεί τα νεφρά να αποβάλουν το νάτριο! Ιδανικά, οι ενήλικες πρέπει να παίρνουν 4.700 mg καλίου και 1.200 mg έως 1.500 mg νατρίου ημερησίως. Για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, εφοδιαστείτε με φρούτα και λαχανικά. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, μειώστε τα μπισκότα, τα αλμυρά σνακ, το φαστ φουντ και τα έτοιμα γεύματα και δείπνα.

Βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ

Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ (μία από τις οκτώ βιταμίνες Β) είναι ένα από τα καλύτερα ζευγάρια διατροφής. Η Β12 βοηθά το σώμα να απορροφήσει το φυλλικό οξύ και μαζί συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την κυτταρική διαίρεση και αναπαραγωγή, οι οποίες επιτρέπουν στον οργανισμό να αντικαταστήσει τα κύτταρα που πεθαίνουν. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία, αλλά και στους ενήλικες.

Καλές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι:

  • το κρέας
  • τα αυγά
  • το γάλα

Φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι:

  • τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • τα φασόλια
  • άλλα όσπρια

Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν 2,4 μικρογραμμάρια Β12 και 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά, μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή. Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη για παράδειγμα της  Β12 μπορεί να προκαλέσει ήπιο μυρμήγκιασμα των αισθήσεων και απώλεια μνήμης.

Ψευδάργυρος και χαλκός

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος δεν συνεργάζονται – μάλιστα, ανταγωνίζονται για μια θέση στο λεπτό έντερο. Αν υπάρχει πολύς ψευδάργυρος, ο χαλκός τείνει να χάνεται και να αναπτύσσεται έτσι ανεπάρκεια χαλκού. Παρόλα ταύτα, η συνύπαρξή τους κρίνεται αναγκαία, κάνοντας τον ψευδάργυρο να παραχωρεί έστω και λίγο από τον «ζωτικό» του χώρο στον χαλκό.

Νιασίνη και τρυπτοφάνη

Η νιασίνη είναι μία από τις βιταμίνες Β, αν και σπανίως ακούει στο κανονικό όνομά της (Β3). Η καθημερινή ανάγκη σε νιασίνη είναι 16 mg για τους άνδρες και 14 mg για τις γυναίκες. Η έλλειψη νιασίνης προκαλεί πελλάγρα, μια ασθένεια που προκαλεί εξανθήματα, διάρροια και άνοια. Η τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ) είναι πηγή νιασίνης. Έτσι, ένας τρόπος για να αποφευχθεί η έλλειψη νιασίνης είναι να τρώτε τροφές που περιέχουν αρκετή τρυπτοφάνη, όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!