Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχετικά με το πόσα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στις βρεφικές τροφές που αγοράζουμε για τα παιδιά μας, αποδεικνύεται πως είναι υπερβολικά γλυκές και δεν προωθούν την ποικιλία γεύσεων που απαιτεί αυτή η ηλικία, ενώ έχουν και κακές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου.

Όλοι ξέρουμε πως οι γλυκές γεύσεις είναι πιο δημοφιλείς, γι’ αυτό και οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν όταν βρήκαν πως οι εμπορικές τροφές περιέχουν περισσότερα φρούτα παρά λαχανικά κι ακόμα κι όταν χρησιμοποιούνται λαχανικά, προτιμώνται αυτά που γλυκίζουν, όπως το καρότο και η γλυκοπατάτα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό μέρος της διατροφής ενός μωρού, ωστόσο οι ερευνητές φοβούνται πως η υπερβολική κατανάλωση σε γλυκές γεύσεις μπορεί να διαμορφώσει τις μετέπειτα γευστικές προτιμήσεις των παιδιών.

Προσοχή στη ζάχαρη

Πολλοί γονείς πασχίζουν να μάθουν στα παιδιά τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά και οι τροφές του εμπορίου είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Είναι σημαντικό όμως να μην δίνεται πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι στα παιδιά, γι’ αυτό πρέπει πάντα να ελέγχουμε τις ετικέτες με τα συστατικά.

Πώς ερμήνευσαν τα αποτελέσματα οι ερευνητές;

Μετά από έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστημίο της Γλασκόβης, έδειξε πως λίγο περισσότερα από τα μισά προϊόντα είχαν γλυκιά γεύση. Συγκεκριμένα, περιείχαν τις λέξεις «πουτίγκα», «θρύμματα» ή «επιδόρπιο».

Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν πως «το περιεχόμενο σε φρούτα και λαχανικά στις εμπορικά διαθέσιμες τροφές για βρέφη προέρχεται κυρίως από φρούτα και σχετικά γλυκά λαχανικά, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα απωθήσουν την προτίμηση πικρών ή άλλων γεύσεων στο μέλλον, ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στο συνολικό περιεχόμενο σε σάκχαρα».

Συμπέρασμα

Αυτό φυσικά δεν είναι ένας τρόπος να μας αποτρέψουν από την αγορά βρεφικών τροφών από το εμπόριο, αλλά πιο πολύ να μας μάθει να ελέγχουμε τα συστατικά των προϊόντων προτού τα αγοράσουμε.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!