Vegetarian τάρτα με σέσκουλα χωρίς γλουτένη

Vegetarian τάρτα με σέσκουλα χωρίς γλουτένη
gourmandeinthekitchen.com

Πρόκειται για μια κλασσική τάρτα που έχεις τις ρίζες της στη νότια Γαλλία και μπορεί να σερβιριστεί ως δείπνο αλλά και ως επιδόρπιο ανάλογα με την αλμυρή ή γλυκιά της εκδοχή που θα επιλέξετε. Εμείς δοκιμάσαμε και τις 2 εκδοχές και ομολογουμένως η αλμυρή μας κέρδισε λίγο παραπάνω. 

Χρόνος Προετοιμασίας: 55 λεπτά 
Μερίδες: 6-8  

Υλικά: 

Για τη ζύμη της τάρτας: 

  • 30γρ. κουκουνάρι 
  • 30γρ. αλεύρι ταπιόκας 
  • 196γρ. αλεύρι αμυγδάλου 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 30γρ. λάδι καρύδας 
  • 1 αυγό (κρατήστε τον κρόκο για τη γέμιση) 

 

Για τη γέμιση: 

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού 
  • 1 μεγάλο ματσάκι σέσκουλα, χοντροκομμένα (φύλλα μόνο 
  • 3 αυγά συν 1 κρόκο αυγού 
  • 120ml γάλα καρύδας κεφίρ 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι 
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • 1 κουταλιά της σούπας φραγκοστάφυλα ή σταφίδες (προαιρετικά) 
  • 60 γρ. κουκουνάρι, ψημένα 
  • 30 γρ. φέτα (παραλείψτε την για την paleo εκδοχή) 

 

Εκτέλεση: 

Για τη ζύμη της τάρτας: 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. 
  2. Ανακατέψτε τα κουκουνάρια και το αλεύρι ταπιόκας σε ένα μίξερ μέχρι να γίνουν ένα λεπτό αλεύρι. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλάτι, το λάδι καρύδας και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Με ανοιχτό το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε το ασπράδι του αυγού και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια λεπτή ζύμη. 
  3. Πάρτε τη ζύμη στα χέρια σας και τοποθετήστε την στο κέντρο μιας ελαφρώς λαδωμένης φόρμας, πιέζοντας την ομοιόμορφα στις άκρες και στο πάνω μέρος των τοιχωμάτων, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας και την παλάμη του χεριού σας. Τραβήξτε τη ζύμη προς τα πάνω με τα δόντια ενός πιρουνιού και ψύξτε την για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά ή τοποθετήστε την στην κατάψυξη για 10 λεπτά πριν ψήσετε. 
  4. Στη συνέχεια, ψήστε την για 15-18 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. 
  5. Αφαιρέστε την από το φούρνο και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση. 

 

Vegetarian τάρτα με σέσκουλα χωρίς γλουτένη 2
gourmandeinthekitchen.com

Για τη γέμιση: 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. 
  2. Σοτάρετε με ελαιόλαδο το σκόρδο και τις κόκκινες πιπεριές σε μεσαία φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους αλλά να μη γίνουν καφέ. 
  3. Προσθέστε τα σέσκουλα και καλύψτε τα με το λάδι και τα μπαχαρικά. Καλύψτε εν μέρει και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5 με 7 λεπτά). Μην σταματάτε το ανακάτεμα. Είναι απαραίτητο μα προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας νερό, εάν τα φύλλα φαίνονται πολύ στεγνά. Αφήστε τα κατά μέρος για να κρυώσουν και συνεχίστε με την κρέμα. 
  4. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με το γάλα καρύδας, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε το μείγμα και προσθέστε τα φραγκοστάφυλα ή τις σταφίδες. 
  5. Ρίξτε τη γέμιση στην τάρτα και διασκορπίστε τα κουκουνάρια (και την φέτα αν βάλατε) στην επιφάνεια. Ψήστε την έως ότου πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και σταθεροποιηθεί (περίπου 30 έως 35 λεπτά). 
  6. Αφήστε την να κρυώσει και σερβίρετε την σε θερμοκρασία δωματίου. 
Lifeme

Healthy is the new Sexy!