Τί είναι καλύτερο για την υγεία; Παντρεμένος ή Single

Τί είναι καλύτερο για την υγεία; Παντρεμένος ή Single

Το καλοκαίρι έχει τελειώσει προ πολλού και οι γάμοι που παρευρέθηκες σίγουρα θα είναι πολλοί. Κάπου εκεί λοιπόν ανάμεσα στα ρύζια και τις μπομπονιέρες έπιασες τον εαυτό σου να σκέφτεται το γάμο. Όχι όχι δεν είσαι εσύ γι’ αυτά θεωρείς αλλά αισθάνεσαι μια πίεση από τον περίγυρό σου ότι πρέπει να το κάνεις. Αλλιώς θα είσαι κάτι μη φυσιολογικό. Ή μήπως όχι. Ας δούμε παρακάτω τι έχουν δείξει κάποιες έρευνες σχετικά με την υγεία και το πως σχετίζεται με το γάμο.

Το να παντρευτείς δεν βελτιώνει την υγεία σου όπως παλιά λένε οι νέες μελέτες. Ιστορικά οι έγγαμοι έχουν φανερά καλύτερη υγεία από ότι οι συνομήλικοί τους που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι γενικά παραδεκτό ότι ο γάμος παρέχει κοινωνικούς, ψυχολογικούς και οικονομικούς πόρους που βελτιώνουν τη συνολική υγεία. Ωστόσο, μια νέα μελέτη φανερώνει ότι αυτό το χάσμα μεταξύ έγγαμων και μη που σχετίζεται με την υγεία ολοένα και μειώνεται, ιδιαίτερα για τους άντρες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, οι μετρήσεις των επιπέδων της υγείας των ανύπαντρων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, έχει βελτιωθεί. Οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ παρουσίασαν σταθερά καλύτερη υγεία και τώρα φαίνεται ότι αυτά τα επίπεδα υγείας πλησιάζουν εκείνα των παντρεμένων συνομηλίκων τους. Και οι γυναίκες δεν πάνε πίσω σε αυτή τη νέα συνθήκη. Φανερώνουν και αυτές σαφώς αύξηση στα επίπεδα υγείας τους όταν είναι single αλλά σε μικρότερο βαθμό. Έτσι και αλλιώς οι γυναίκες από τα αρχαία χρόνια μπορούσαν μόνες τους να συντηρήσουν τους εαυτούς τους.

Ένας λόγος για αυτή την αυξητική τάση, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι ότι η σημερινή κοινωνία προσφέρει στους άνδρες που δεν έχουν παντρευτεί μεγαλύτερη πρόσβαση σε κοινωνικούς πόρους και υποστήριξη που κατά το παρελθόν βρισκόταν κυρίως σε μια σύζυγο. Τα παραπάνω «προνόμια» απορρέουν από την αύξηση των άγαμων ανδρών οι οποίοι συναναστρέφονται μεταξύ τους και δημιουργούν παρέες. Επομένως, αρχίζουν να μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από κάπου άλλου ακόμα και για τα βασικά πράγματα της καθημερινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα οι άντρες δεν θα ήταν αποδεκτό και «επιτρεπτό» να κάνουν ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ή να μαγειρέψουν, ήταν καθαρά γυναικείες δουλειές και θα ήταν υποτιμητικό να τις κάνει ο άντρας.

Παρά ταύτα τα πράγματα δεν βελτιώνονται για όλους τους ανύπαντρους. Τα επίπεδα υγείας των χήρων, των διαζευγμένων και των χωρισμένων επιδεινώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι χήρες και οι χήροι είχαν τις πιο δραματικές μειώσεις. Το 1972, οι χήροι είχαν περίπου την πιθανότητα να αναφέρουν καλή κατάσταση υγείας όμοια με αυτή των παντρεμένων. Ωστόσο, το 2003 ήταν 7% λιγότερο πιθανό να έχουν καλή κατάσταση της υγείας όπως οι παντρεμένοι συνομήλικοί τους. Σε κάποιες πολιτείες στην Αμερική έχουν γίνει προτάσεις για δημιουργία προγραμμάτων που ενθαρρύνουν το γάμο ώστε να βελτιωθεί η υγεία των πολιτών.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι αν ενθαρρύνεις κάποιον να παντρευτεί για την υγεία του μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς αυτή η πίεση μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθος επιλογή συντρόφου και έτσι να καταλήξει σε διαζύγιο ή ακόμα χειρότερα σε έναν εφιαλτικό γάμο. Καταστάσεις, που είναι πολύ χειρότερες από το να μην είχε παντρευτεί καθόλου.

Συμπερασματικά, είναι καλύτερο – σύμφωνα με τις έρευνες – να είσαι ή παντρεμένος ή να μην το επιχειρήσεις ποτέ. Ειδικά αν είσαι άντρας το να είσαι single πέρα από τα οφέλη που έχει στην υγεία σου σε κάνει και πιο γοητευτικό. Αν ρωτάς την προσωπική μου άποψη να είσαι όπως αισθάνεσαι εσύ ευτυχισμένος. Οι έρευνες δείχνουν μια γενική εικόνα και δεν μπορούν να υποδείξουν στον καθένα ξεχωριστά τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί και βοηθά την υγεία του.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!