Thoran Curry με παντζάρια και καρύδα

Thoran Curry με παντζαρια και καρυδα

Τα γλυκά παντζάρια ταιριάζουν απόλυτα με την εξωτική γεύση της καρύδας σε αυτό το πιάτο, άσε που είναι και μια πανδαισία στην όψη. Αν σας περισσέψει, φυλάξτε στο ψυγείο μιας και τα παντζάρια θα μπορούσαν να δώσουν χρώμα και γεύση στα budha bowls σας, εμένα πάντως δε μου περίσσεψε καθώς έφαγα ότι παντζάρι περίσσεψε σκέτο με το κουτάλι.  Τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή βεταίνης, που μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα, μιας τοξικής ουσίας, παράγωγο του μεταβολισμού,  που συνδέεται με  καρδιαγγειακές παθήσεις, επομένως τρώγοντας παντζάρια βελτιώνουμε την υγεία της καρδιάς. Χρησημοποιούμε κυρίως το καρπό, για την ιδιαίτερα γλυκειά του γεύση αλλά μη πετάξετε τα παντζαρόφυλλο, όπου κρύβεται όλη τους η θρεπτική αξία. Τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου,σιδήρου, και αντιοξειδωτικών βιταμινών A και C.

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 

  • 4 βραστά παντζάρια μετρίου μεγέθους, τριμμένα 
  • 1 κτ γλυκού σπόροι κόριανδρου 
  • 1 κτ γλυκού τζίντζερ, λεπτοκομμένο 
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, λεπτοκομμένη 
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα 
  • 1 κτ γλυκού σπόρους κάρδαμου, σπασμένους στο γουδοχέρι 
  • ½ κτ γλυκού κανέλα 
  • 1 κτ γλυκού σιναπόσπορο 
  • 1 κτ γλυκού μαύρο πιπέρι ή 2 σπόρους μαύρου πιπεριού 
  • 1 κτ γλυκού κουρκουμά 
  • ½ κτ γλυκού κύμινο 
  • 10 φύλλα κάρυ 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λεπτοκομμένη 
  • 1 χούφτα τσίπς καρύδας 
  • 2 κτ σούπας λάδι καρύδας για το τηγάνισμα 
  • 1 μάτσακι φρέσκο κόριανδρο για το γαρνίρισμα 

 

Για το συνοδευτικό ρύζι: 

  • 1 κούπα καστανό ρύζι ή ρύζι μπασμάτι 
  • 2 κτ σούπας ινδοκάρυδο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά σε ένα βαθύ τηγάνι (τύπου γουοκ), προσθέτουμε το σιναπόσπορο. Όταν αρχίσει να σκάει, προσθέτουμε και το κύμινο, το κουρκουμά, τη κανέλα και το κάρδαμο, και αφήνουμε να τσιτσιρίσουν(ξέρετε τι εννοώ) για λίγα λεπτά.  
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τζίντζερ και μαραίνουμε για περίπου 2 λεπτά.  
  3. Προσθέτουμε το τσίλι και τα φύλλα κάρυ που έχουμε σπάσει είτε με τα χέρια είτε σε γουδοχέρι και ανακατεύουμε τηγανίζοντας για ένα ακόμη λεπτό. Προσθέτουμε το λεπτοτριμμένο παντζάρι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτάκια μέχρι να αποροφηθούν όλα τα υγρά.  
  4. Μόλις στεγνώσει το παντζάρι και τραβήξει όλα τα υγρά προσθέτουμε τα κομμάτια καρύδας και ανακατεύουμε. Φυλάμε και λίγα κομμάτια για το γαρνίρισμα. 
  5. Παράλληλα βράζουμε και το ρύζι και στο τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τον ινδοκάρυδο. 
  6. Σερβίρουμε πάνω στο ρύζι γαρνίροντας με τσίπς καρύδας και φρέσκο κόριανδρο. 
The Saucha Life

Healthy Food Blogger of The Saucha Life