Η ποσότητα που βγαίνει με αυτές τις αναλογίες είναι περίπου 900 ml κέτσαπ, σε πυκνότητα αυτής του εμπορίου. Είναι περίπου ένα μεγάλο βάζο του μελιού. Εσείς μπορείτε να την διπλασιάσετε, ή, να την τριπλασιάσετε εάν θέλετε. 

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά (+ 30 λεπτά περίπου αναμονή)
Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά
Μερίδες:    60 κουταλιές σπιτική κέτσαπ (περίπου) 

Υλικά: 

  • 1600 γρ. σφιχτές και ώριμες τομάτες πομοντόρι, πλυμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια 
  • 10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες 
  • 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 
  • 2-4 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες* 
  • ½ φλυτζάνι πετιμέζι 
  • ½ κουταλιά αλάτι 
  • 1/3 φλυτζανιού καλής ποιότητας μηλόξιδο
  • 1 ½ κουταλάκι πάπρικα   

 

Εκτέλεση: 

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας που και που. 
  2. Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά. 
  3. Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων και μετά τα περνάμε από σήτα (σαν αυτή) και ξαναβάζουμε το λείο, πλέον, μείγμα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. 
  4. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε που και που. 
  5. Αποθηκεύουμε την σπιτική κέτσαπ σε αποστειρωμένο βάζο, διαφορετικά πρέπει να την φυλάξουμε στο ψυγείο. 

 

Καλή επιτυχία! 

 

Σημειώσεις: 
*Με 4 πιπερίτσες η κέτσαπ γίνεται λίγο καυτερή. Εάν έχετε παιδιά, ή εάν δεν σας αρέσουν τα λίγο πικάντικα φαγητά, βάλτε μόνο 2 και αφαιρέστε καλά τα σπόρια τους, γιατί αυτά είναι τα πιο καυτερά.