Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών και κιρσών με αφρό

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών (2)

Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί συχνότερα τις γυναίκες. Πρόκειται για λεπτές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στα πόδια και σπανιότερα στο πρόσωπο, χωρίς συνήθως, να προκαλούν πόνο στο άτομο.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των ευρυαγγειών, ενώ τις περισσότερες φορές η συνδυαστική θεραπεία όλων των μεθόδων συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Έτσι, η πιο βασική από τις θεραπείες, η Σκληροθεραπεία με αφρό, εφαρμόζεται σε μεγάλες ευρυαγγείες λόγω της ικανότητας που έχει ο αφρός, να καλύπτει περισσότερο χώρο στην φλέβα. Έπειτα, η απλή σκληροθεραπεία, εφαρμόζεται σε μικρότερες φλέβες και τέλος το λέιζερ σε πολύ λεπτές ευρυαγγείες, όπου η ένεση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Η σκληροθεραπεία με αφρό δίνει λύση σε μεγαλύτερες ευρυαγγείες.

Η σκληροθεραπεία με αφρό στην ουσία «αδειάζει» το αίμα από τη φλέβα, επιτρέποντάς της να έρθει σε επαφή με τοίχωμά της και τελικά να προκαλέσει τη σύγκλειση και εξάλειψή της. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγχυση της σκληρυντικής ουσίας σε μορφή αφρού, ο οποίος ενισχύει κατά πολύ τη δράση της ουσίας και έχει τη δυνατότητα να παραμείνει για περισσότερη ώρα στο τοίχωμα της φλέβας. Ο αφρός προκύπτει κατά την ανάμειξη του υγρού φαρμάκου με αέρα.

Διαδικασία

Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Με μία πολύ λεπτή βελόνα πραγματοποιείται έγχυση της σκληρυντικής ουσίας στις πάσχουσες φλέβες.

Κατά την εισαγωγή του φαρμάκου στις φλέβες, προκαλείται ερεθισμός στο τοίχωμά τους, αδειάζοντας όλο το αίμα που συγκρατούσαν (χωρίς αυτό να αναμειγνύεται με το φάρμακο), δημιουργώντας σκλήρυνση.

Μετά από κάθε συνεδρία, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ελαστικών επιδέσμων ή καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης σε όλο το μήκος του κάτω άκρου.

Η διάρκεια της συνεδρίας ανέρχεται στα 40 λεπτά, χωρίς την χορήγηση αναισθησίας. Είναι πλήρως ανεκτή από όλους τους ασθενείς.

Πλεονεκτήματα σκληροθεραπείας με αφρό

  • Η σκληροθεραπεία με αφρό μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της ή να συνδυαστεί με την απλή μέθοδο για καλύτερα αποτελέσματα
  • Εφαρμόζεται στο ιατρείο του αγγειοχειρουργού και δεν απαιτεί χειρουργική αίθουσα
  • Τα φάρμακα που επιλέγονται είναι ενδεδειγμένα και πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές
  • Οι ασθενείς επανέρχονται αμέσως στις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν έχει αντενδείξεις
  • Η σκληροθεραπεία με αφρό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε περίπτωση υποτροπής κιρσών μετά από άλλο χειρουργείο

Η έγχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγαλύτερους κλάδους φλεβών, οι οποίοι δημιουργούν την εμφάνιση κιρσών (φλέβες που προεξέχουν) με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια λόγω της υπερηχογραφικής καθοδήγησης από τον αγγειοχειρουργό.  Η σκληροθεραπεία σε μεγαλύτερες φλέβες μπορεί να εφαρμοστεί επικουρικά όταν συνδυαστεί με το ενδοαυλικό λέιζερ αν ο αγγειοχειρουργός το κρίνει απαραίτητο.

Όταν η έγχυση πρέπει να γίνει σε πιο βαθείες φλέβες όλη η διαδικασία κατευθύνεται με υπερήχους, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να χορηγείται το διάλυμα με 100% ακρίβεια, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ο γιατρός δηλαδή, βλέπει τον αφρό, ο οποίος είναι ορατός στο υπέρηχο, καθορίζοντας όλες τις κινήσεις του.

Τέλος, ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν σήμερα οι αγγειοχειρουργοί είναι η χαρτογράφηση, με την οποία είμαστε σε θέση να λάβουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του φλεβικού μας συστήματος, και να πάρουμε αποφάσεις για την θεραπεία ή τις θεραπείες που θα ακολουθήσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημά σας, μη διστάσετε να μας καλέσετε στο 210-6215855 και να μας συμβουλευτείτε.

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειώνΝικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
http://www.dr-tsekouras.gr/

Lifeme

Healthy is the new Sexy!