Πώς να περπατάς με τη σωστή στάση και τεχνική;

bigstock–192263854

Πώς να βελτιώσεις τον τρόπο που περπατάς και τη στάση του σώματός σου; 

Το περπάτημα μπορεί να φαντάζει κάτι απλό, αλλά η σημερινή ζωή μας κάνει να ξεχνάμε ακόμη και τα πιο βασικά. Περνάμε όλη την ημέρα καθισμένοι σε μια καρέκλα, σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο κι αυτό σίγουρα δεν μας βοηθάει στο  να περπατάμε σωστά. 

Η στάση του σώματός μας καθορίζει το πώς περπατάμε, κατά πόσο δυσκολευόμαστε και το πώς αισθανόμαστε. Η κακή στάση μπορεί να σε κάνει να κουράζεσαι εύκολα, να μην νιώθεις άνετα και ίσως οδηγήσει και σε κάποιον τραυματισμό. Περπατώντας με σωστή στάση, αναπνέεις καλύτερα, αποφεύγεις τους πόνους στη μέση και καταβάλλεις μικρότερη προσπάθεια. 

Δες πώς μπορείς να διορθώσεις τη στάση σου απ’ την κορφή ως τα νύχια! 

 

Κεφάλι 

Αν θες να φτιάξεις τη στάση σου στο λεπτό, ίσιωσε την πλάτη! Μην καμπουριάζεις και δες άμεσα αλλαγές στη στάση σου. Μην γέρνεις ούτε μπρος ούτε πίσω, στάσου ευθεία. 

Το σώμα ακολουθεί το κεφάλι, όπου το πας πάει. Ιδανικά, θα έπρεπε τα αυτιά σου να είναι ακριβώς πάνω από τους ώμους, ο λαιμός σου μακρύς, το πιγούνι μέσα και το βλέμμα σου ευθεία μπροστά. Φαντάσου ένα μπαλόνι να σε τραβάει από την κορυφή του κεφαλιού σου και να το κρατάει όρθιο. Το κεφάλι πρέπει να «αιωρείται» ελαφρώς πάνω στον λαιμό σου. Μόλις το κεφάλι φύγει μπροστά, το υπόλοιπο σώμα θα ακολουθήσει και θα βγει από την ευθεία. Επικεντρώσου στο κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα θα βρει τον δρόμο του! 

Κράτα το σαγόνι χαλαρό και μην σφίγγεσαι! Το κλειδί είναι το σώμα να παραμένει χαλαρό. Αν είσαι σφιγμένος θα καταλήξεις πιασμένος παντού. Μην κοιτάς κάτω! Κράτα το βλέμμα σου μπροστά και εστίασε σε βάθος. Το πιγούνι ψηλά, παράλληλο με το έδαφος. Περπατώντας με το πιγούνι ψηλά ασκείς μικρότερη πίεση στον αυχένα και την πλάτη σου. 

 

Ώμοι 

Όταν είσαι πιεσμένος, οι ώμοι είναι σφιγμένοι και ανασηκωμένοι. Αυτή η ένταση μεταφέρεται στον αυχένα και τα χέρια με αποτέλεσμα να σφίγγεις το σαγόνι και τις γροθιές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το σώμα σου. Όταν περπατάς, προσπάθησε να χαλαρώνεις τους ώμους σου προς τα κάτω και πίσω, ανοίγοντας τον θώρακα. Προσέχοντας τη σωστή ευθυγράμμιση του κεφαλιού και ανοίγοντας τον θώρακα, θα νιώθεις ψηλότερος απ’ ό,τι συνήθως. 

ΣυμβουλήΣήκωσε τους ώμους και άφησε χαλαρά τα χέρια πίσω, με τους ώμους ελαφρώς προς τα πίσω.
 

Μην ξεχνάς τα χέρια! 

Εκμεταλλεύσου την κίνηση των χεριών για να δώσεις ώθηση στο σώμα σου. Τα χέρια παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο περπάτημα απ’ ό,τι νομίζεις. Δοκίμασε να περπατήσεις με τα χέρια κολλημένα πάνω σου αριστερά και δεξιά. Το πιθανότερο είναι να χάσεις την ισορροπία σου και ο βηματισμός σου να αποδυναμωθεί. Η κίνηση των χεριών δεν βοηθάει μόνο το περπάτημα αλλά αυξάνει και τον μεταβολισμό. 

Κράτα τους ώμους σου λυγισμένους κατά 90 μοίρες και άφησε τα χέρια σου ελεύθερα να κινηθούν μπρος-πίσω. Το αντίθετο χέρι και πόδι πρέπει να κινούνται προς τα μπροστά ταυτόχρονα. 

Τα πόδια κάνουν την περισσότερη δουλειά, τα χέρια απλά βοηθάνε. Μην τα κουνάς έντονα, λοιπόν, πάνω-κάτω και ψηλότερα από το κεφάλι σου, γιατί μπορεί και να φανείς αστείος. Μπορείς να αφήσεις τα χέρια σου να κινούνται ελαφρώς κατά μήκος του σώματός σου, αν αυτό σε βολεύει, αλλά μην τα αφήσεις να ξεφύγουν από το κέντρο βάρους σου. Επίσης, μην κουνάς τα χέρια σου πολύ ψηλά, δεν πρέπει να ξεπερνάν το στέρνο σου. 

ΣυμβουλήΓια να θυμάσαι να χαλαρώνεις τα χέρια σου, σκέψου ότι κρατάς ένα αβγό. Όσο κουράζεσαι ή πιέζεσαι να ανέβεις μια ανηφόρα, ίσως να σφίγγεις τα χέρια σου. Έχε τον νου σου στο σώμα σου και μην ξεχνάς το αβγό!
 

Κορμός 

Η μυϊκή ομάδα γύρω από τον κορμό σου τυλίγει τη μέση σου σαν μια ζώνη. Αυτοί οι μυς στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και θα ’πρεπε να ενεργοποιούνται όταν περπατάς. Για να ενεργοποιήσεις ή να σφίξεις αυτή τη μυϊκή ομάδα, φαντάσου κάποιον να σε σκουντάει στο στομάχι με το δάχτυλο. Έτσι πρέπει να στέκεσαι όταν περπατάς. Ίσως ξεχνάς να το κάνεις πού και πού αλλά μην ανησυχείς, απλά άλλαξε στάση όποτε το θυμάσαι. 

Συμβουλή: Ένας καλός τρόπος για να μην ξεχνιέσαι είναι να δέσεις μια κλωστή γύρω από τη μέση σου, στο ύψος του αφαλού. Όποτε ξεχνιέσαι, το στομάχι σου θα πιέζει την κλωστή και θα σου υπενθυμίζει να ορθώνεις ανάστημα. Με τον καιρό θα το κάνεις υποσυνείδητα.
 

Πόδια 

Απέφυγε τα μεγάλα βήματα, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο ή τραυματισμό και δεν σε βοηθάνε να περπατάς πιο γρήγορα. Τα βήματά σου θα ’πρεπε να είναι πιο μακριά πίσω σου και όχι μπροστά σου. Το μπροστινό πόδι δεν έχει κάποια ουσιαστική δύναμη, το πίσω πόδι είναι αυτό που σε ωθεί μπροστά και αντλείς δύναμή σπρώχνοντας το έδαφος πίσω σου. 

Η λεκάνη σου θα ’πρεπε να μένει σχετικά σε ένα επίπεδο, ενώ περπατάς και τα ισχία σου να πραγματοποιούν ελάχιστη κυκλική κίνηση. Η υπερβολική κίνηση της λεκάνης δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη ισορροπίας στον κορμό ή τη λεκάνη και ή ενέργεια που θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς πάει χαμένη. 

Αν η λεκάνη βρίσκεται στη σωστή θέση, τα πόδια σου θα μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα καθώς περπατάς. Κράτα τα γόνατά σου ελαφρώς λυγισμένα. Τα γόνατα απορροφούν τους κραδασμούς όταν πατάς στο έδαφος και σε ωθούν στο επόμενο βήμα σαν ελατήρια. Προσπάθησε να κρατάς τα γόνατά σου σε ευθεία με τη λεκάνη και τα πόδια και να μην γυρνάνε προς τα μέσα ή προς τα έξω.
 

Πέλματα 

Τα πέλματα είναι ο τελευταίος συνδετικός κρίκος στο περπάτημα. Όταν περπατάς, τα βήματά σου πρέπει να έχουν μια ροή. 

  • Πάτα στη φτέρνα με τα δάχτυλα του ποδιού γυρισμένα προς τα πάνω σε γωνία 45, περίπου, μοιρών και το βάρος σου ελαφρώς πίσω από το πόδι σου. 
  • Συνέχισε το βήμα σου από τη φτέρνα στα δάχτυλα. 
  • Δώσε ώθηση με το μεγάλο δάχτυλο και προχώρα στο επόμενο βήμα. 

Αν δεν ήσουν πολύ δραστήριος τελευταία, οι μυς στις κνήμες σου ίσως κουράζονται εύκολα με αποτέλεσμα να πιαστείς, αλλά θα αυτό θα διορθωθεί καθώς δυναμώνουν με την εξάσκηση. 

Για να δεις αν το πέλμα σου κινείται όπως πρέπει, κοίταξε τα φορεμένα σου παπούτσια. Η φθορά στην εσωτερική ή την εξωτερική πλευρά του πάτου δείχνει ότι πιθανόν δεν περπατάς σωστά. Αν νομίζεις ότι τα πέλματά σου δεν είναι όπως θα έπρεπε κανονικά,  κλείστε άμεσα ραντεβού και κάνε πελματογράφημα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρεις ειδικούς πάτους (ορθοπεδικά πέλματα) για τα παπούτσια ώστε να διορθωθεί όποιο πρόβλημα υπάρχει.  

Προτίμησε εύκαμπτα παπούτσια, τα οποία επιτρέπουν στο πέλμα να κάνει καμπύλη στο περπάτημα. Τα σκληρά παπούτσια θα κάνουν τα πόδια σου να πέφτουν φαρδιά πλατιά στο έδαφος και δεν θα σου επιτρέπουν να πατάς από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα. 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!