Σε μια σχέση, ειδικά όταν είναι μακροχρόνια, οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες. Όταν είναι σε  φυσιολογικά επίπεδα και όχι για μικροπράγματα είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Αν όμως η κατάσταση κλιμακώνεται καθημερινά τότε τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά και θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα; Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο; Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν κάποια μυστικά τα οποία όλοι πρέπει να ακολουθούν όταν έχουν μια σοβαρή σχέση είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Ας δούμε κάποιες από αυτές τις στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξομαλύνεις τις έκρυθμες καταστάσεις. 

Κοιμήσου θυμωμένος. Πολλοί θεραπευτές αλλά και ζευγάρια συμφωνούν στο ότι δεν πειράζει αν κάποιος κοιμηθεί θυμωμένος ή στον καναπέ. Αυτό που έλεγαν οι παλιοί «Ποτέ να μην κοιμάσαι θυμωμένος»  δεν φαίνεται να βοηθάει και πολύ. Αντίθετα, το να πέφτεις για ύπνο θυμωμένος σε βοηθάει να καθαρίσεις το μυαλό σου, να σκεφτείς τι έχει προηγηθεί και να δεις τα τεκταινόμενα με άλλη  ματιά. 

Κάνε ένα διάλειμμα. Ακόμη και ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να αναθεωρήσει την κατάσταση και να επανέλθει σε ηρεμία. Ιδανική αντιμετώπιση είναι να σταματήσεις να βγεις από το δωμάτιο να πάρεις μερικές ανάσες και στην συνέχεια να επιστρέψεις για να λύσεις οποιαδήποτε διαφωνία ήρεμα. 

Πάρε την ευθύνη. Οι ειδικοί λένε ότι δύο πράγματα μπορούν να ηρεμήσουν τους καυγάδες. Το ένα είναι να δείξεις συμπάθεια προς τα συναισθήματα του συντρόφου σου και να παραδεχθείς το που έχεις κάνει εσύ το λάθος. Ποτέ σε έναν καυγά δεν φταίει άλλωστε μόνο ο ένας. 

Χρησιμοποίησε το χιούμορ. Η αίσθηση του χιούμορ είναι πάρα πολύ σημαντική σε τεταμένες καταστάσεις αρκεί να μην υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό. Ειδικά όταν πρόκειται για κάποια απλή, ασήμαντη διαφωνία το χιούμορ λειτουργεί σαν σκούπα και απορροφά όλη την αρνητική ενέργεια αλλάζοντας τη διάθεση του ζευγαριού. 

 

Όχι λόγια μόνο άγγιγμα. Όταν έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και δεν καταλήγεις πουθενά τότε το άγγιγμα είναι η μοναδική λύση. Μια αγκαλιά μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα και δώσει απαντήσεις σε όλα. Η επανασύνδεση μέσω της επαφής είναι πολύ σημαντική. 

Απαγόρευσε το «αλλά.” Όλοι το έχουμε κάνει, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και σωστό. Πολλά ζευγάρια εκτροχιάζουν την επίλυση μια διαφωνίας με τη χρήση του “αλλά”. Αυτό συμβαίνει καθώς αναγνωρίζουν ότι έχει δίκιο ο σύντροφός του και επαναλαμβάνουν την θέση του βάζοντας και ένα αλλά για να πουν το δικό τους. Έτσι, δεν λύνεται τίποτα και ο τσακωμός συνεχίζεται. 

Θυμήσου τι είναι σημαντικό. Πριν από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι σε μια σχέση δεν υπάρχουν δύο αλλά τρεις. Όταν λέμε τρεις εννοείται εσύ, ο σύντροφός σου και η σχέση σας. Όταν λοιπόν τσακώνεστε υπερασπίζεστε ο καθένας την μεριά του και κανείς τη σχέση σας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποστασιοποιηθείς λίγο και να κάνεις την κρίσιμη ερώτηση:”Τι είναι καλύτερο για τη σχέση μας;”. Άλλωστε το πιο σημαντικό είναι να είστε και οι δυο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι και η σχέση σας ήρεμη. Οπότε το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το καλό της σχέσης και όχι το ατομικό συμφέρον. 

Καταληκτικά, καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Οι ίδιοι οι άνθρωποι άλλωστε που την απαρτίζουν δεν είναι. Είναι μια προσπάθεια να μείνουν μαζί και να ζήσουν κοινές εμπειρίες άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν ξένοι. Γι΄αυτό και οι τσακωμοί και οι καυγάδες είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της σχέσης. Είναι σε αυτά τα πλαίσια όταν πρόκειται όχι για κάποιο συχνό φαινόμενο με βίαιες εκφάνσεις.  

Lifeme

Healthy is the new Sexy!