Να ιδρώσουμε μέχρι τελικής πτώσης ή να ξεκουραστούμε και να αναρρώσουμε;

Όλοι μας αρρωσταίνουμε πού και πού. Το τι πρέπει να κάνουμε όμως είναι δύσκολη απόφαση. Είναι η άσκηση το καλύτερο γιατρικό; Για να δούμε.

Ανοσία

Το σώμα μας, όταν εντοπίζει επιθέσεις από ξένα στοιχεία, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να μας προστατέψει. Υπάρχουν δύο είδη ανοσίας:

 • η εγγενής (δηλαδή αυτή που μοιράζονται εκ γενετής όλοι οι υγιείς άνθρωποι)
 • και η αποκτώμενη (αυτή που αποκτάμε από εξωγενείς παράγοντες). Η εγγενής ανοσία εφαρμόζεται μέσω φυσικών εμποδίων (όπως η βλέννα στην ρινική οδό), χημικά εμπόδια (όπως τα γαστρικά οξέα στο στομάχι) και προστατευτικά κύτταρα (όπως τα κύτταρα ΝΚ και τα λευκά αιμοσφαίρια που καταστρέφουν τους εισβολείς). Η αποκτώμενη ανοσία μπορεί να επέλθει είτε μέσω ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων, που υπάρχουν στο σώμα μας ήδη (και θυμούνται τις παθογένειές μας και παλιές ασθένειες και αμύνονται πιο αποτελεσματικά) ή που τα αποκτούμε μέσω εμβολιασμού (δηλαδή ξένα κύτταρα, με γνώση του ιού ή της λοίμωξης).

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Καθημερινά, βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα μας προσεγγίζουν. Τα πιο συνηθισμένα προκαλούν κρυολογήματα, ωτίτιδα, βήχα, γρίπη, αμυγδαλίτιδα και λοιμώξεις στο λαιμό.

Ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε άρρωστοι:

Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία, τάι τσι, γιόγκα.

Ασκήσεις που πρέπει να αποφύγουμε όταν είμαστε άρρωστοι:

Βαριές ασκήσεις ισχύος, προπόνηση αντοχής, προπόνηση έντασης, έντονο τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα και άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς επηρεάζει η άσκηση το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

 • Ασκήσεις που κάνουμε άπαξ, όπως το τρέξιμο στο διάδρομο, θα βοηθήσουν μόνο αν γίνονται με μέτρια ένταση και αρκετή ώρα (η έντονη ένταση, είτε σύντομη, είτε διαρκείας, δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα και μειώνει την αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού).
 • Οι χρόνιες ασκήσεις, μέτριας έντασης (όπως οι διατάσεις ή άρση ελαφρών βαρών) κινητοποιεί την εγγενή ανοσία και ενδυναμώνει την αποκτώμενη.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσία;

 • Το στρες: Μπορεί να υπερφορτώσετε τον οργανισμό σας, ενώ ήδη «στρεσάρεται» για να αντιμετωπίσει την ασθένεια.
 • Το συστατικό IL6: Απελευθερώνεται μετά έντονη άσκηση διαρκείας και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, συμπτώματα γρίπης και κακή διάθεση.
 • Η ηλικία: Η εγγενής ανοσία εξασθενεί με το γήρας, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή και καλή σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανατρέψει αυτές τις αλλαγές.
 • Το φύλο: Τα οιστρογόνα κατά κύριο λόγο δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα ανδρογόνα το περιορίζουν – αυτό ίσως εξηγεί γιατί, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καλύτερα τα κρυολογήματα από τους άνδρες.
 • Το κλίμα: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον έχει περισσότερα οφέλη από αυτήν σε ιδιαίτερα ψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Η διάθεση: Η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και την ευερεθιστότητά μας.
 • Η σωματική κατάσταση: Υψηλότερα επίπεδα σωματικής κατάστασης μειώνουν το στρες και συνεπώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Βασικές οδηγίες για ασκήσεις κατά τη διάρκεια ασθένειας.

 • Ημέρα 1η: Αν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα, καταρροή ή συμφόρηση κάντε μόνο ασκήσεις χαμηλής έντασης (π.χ. διατάσεις). Αν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, πυρετό, διάρροια ή εμετό, μην ασκηθείτε καθόλου.
 • Ημέρα 2η: Αν τα συμπτώματά σας δεν περιλαμβάνουν πυρετό, ιλίγγους και χειροτέρευση των συμπτωμάτων άνω του λαιμού, κάντε ελαφριά άσκηση, εντός σπιτιού, για 30 με 45 λεπτά, χωρίς να ξεπερνάτε τους 150 παλμούς το λεπτό. Αν όμως ο πυρετός σας ανέβηκε στο 37,5 – 38, ο βήχας χειροτέρευσε και εξακολουθείτε να έχετε διάρροια εμετό, μην ασκηθείτε.
 • Ημέρα 3η: Αν την τρίτη μέρα δεν έχετε πυρετό και τα αρχικά συμπτώματα δεν έχουν χειροτερεύσει, συνεχίσετε την εσωτερική άσκηση για 45 με 60 λεπτά, στους ίδιους παλμούς. Αν εξακολουθείτε να έχετε πυρετό και τα άλλα αρχικά συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική παρακολούθηση.
 • Ημέρα 4η: Αν τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, περιμένετε 24 ώρες και επιστρέψτε στο πρόγραμμά σας. Αν επιμένουν ή παρουσιάζονται καινούργια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι λένε οι ειδικοί;

 • «Αν δεν νιώθετε πτώμα, πάντα είναι ωφέλιμη η άσκηση χαμηλής έντασης κατά τις πρώτες μέρες της ασθένειας. Περίπου 20-30 λεπτά περπατήματος αρκούν. Θα έπρεπε να νιώσετε καλύτερα στο τέλος της άσκησης, γιατί έτσι κινητοποιείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιταχύνετε την ανάρρωση».
 • «Αφήστε τα συμπτώματα να σας οδηγήσουν. Αν νιώθετε πως μπορείτε να τρέξετε ελαφρά, κάντε το. Αν αντέχετε κάποια ελαφριά βάρη, σηκώστε τα. Αν πάλι θέλετε απλά να κάτσε στην τηλεόραση και να βλέπετε σειρές σε επανάληψη, θυμηθείτε ότι και το γέλιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες».

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Αν νιώθετε καλά και απλά θέλετε να αποτρέψετε αρρώστιες, προσπαθήστε να παραμένετε ενεργοί τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας, σιγουρευτείτε ότι διατηρείται ο χρόνος χαλάρωσης και ηρεμίας, προσέξτε τις ώρες ύπνου και πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Αν νιώθετε άρρωστοι, αφήστε τα συμπτώματά σας να σας οδηγήσουν. Περιορίστε το στρες στην καθημερινότητά σας, κάντε απλές ασκήσεις για να ήπια συμπτώματα (πονόλαιμος κ.λπ.) και αν έχετε έντονα και ανησυχητικά συμπτώματα, ξεκουραστείτε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!