«Έχω κι εγώ αυχενικό!», είναι η απάντηση που παίρνετε από γνωστούς, κάθε φορά που παραπονιέστε για επίμονους πόνους στον αυχένα.  Εάν όμως, τους ζητήσετε να σας περιγράψουν τα συμπτώματα και τον πόνο που αισθάνονται, πιθανότατα να λάβετε διαφορετικές απαντήσεις. Άραγε, όλες οι μορφές πόνου στον αυχένα υποδηλώνουν το ίδιο πρόβλημα;

  1. Μυϊκός πόνος. Ο πόνος στους μυς του αυχένα και των ώμων συνντάται όταν βιώνουμε μια παρατεταμένη συναισθηματική ή σωματική πίεση. Οι μύες του αυχένα σχηματίζουν κόμπους, τρυφερούς στην αφή, που μερικές φορές ονομάζονται σημεία ενεργοποίησης.
  2. Μυϊκοί σπασμοί. Μια ξαφνική και δυνατή σύσφιξη των μυών του λαιμού είναι ικανή να σας δημιουργήσει πρόβλημα δυσκαμψίας, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας. Στην περίπτωση που ξυπνάτε με δυσκαμψία στον αυχένα, σκεφθείτε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, ο οποίος συχνά προκαλείται από τραυματισμό των μυών, καθώς και από στρεσογόνες καταστάσεις.
  3. Πονοκέφαλος. Η κεφαλαλγία, συχνά αισθητή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και το άνω μέρος του λαιμού, αποτελεί δυσάρεστη συνέπεια μυϊκής έντασης, αλλά και άγχους. Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με κάτι από αυτά είναι συνήθως διαρκής και όχι απότομος.
  4. Πόνος στις αρθρώσεις. Ο πόνος στις αρθρώσεις συχνά περιγράφεται ως βαθύς και έντονος. Ειδικά στην περιοχή του αυχένα έχει την τάση να χειροτερεύει. Τέτοιου είδους ενοχλήσεις αποδίδονται πολλές φορές στην αρθρίτιδα, ενώ χειροτερεύουν όταν το σημείο που νιώθουμε πόνο είναι «κρύο» από αδράνεια.
  5. Πόνος στα νεύρα. Ερεθισμός ή τσίμπημα στα νεύρα αποτελούν ήπια μορφή πόνου. Συχνά όμως, ανάλογα με το νεύρο που έχει «ερεθιστεί», ο πόνος δεν βιώνεται ως φευγαλέο μούδιασμα, αλλά είναι έντονος και συνοδεύεται από ακαμψία.
  6. Πόνος αναφοράς. Ίσως το πιο συχνό πλέον φαινόμενο: πονάει ένα σημείο του σώματος, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, ο πόνος στο χέρι και τα δάχτυλα μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του αυχένα.
  7. Οστικός πόνος. Ο πόνος και η ευαισθησία στους αυχενικούς σπονδύλους είναι λιγότερο συχνές από ό,τι ο πόνος στους μαλακούς ιστούς του αυχένα. Ο πρώτος χρειάζεται ιατρική φροντίδα, διότι μπορεί να προμηνύει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!