Όταν πρόκειται για μεθόδους αντισύλληψης, πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να το ξεχάσουν. Είναι εκεί, κάνει τη δουλειά του, κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τίποτα παραπάνω.

Όμως, η κακή χρήση αντισυλληπτικών είναι πολύ συνηθισμένη. Ακολουθούν μερικές πιθανές παγίδες που αφορούν την αντισύλληψη. Γι’ αυτό δώστε προσοχή.

Δεν χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο αντισύλληψης
Δεν είναι μυστικό ότι η αντισύλληψη είναι ένα ευαίσθητο θέμα και οι ηγέτες εναντιώνονται σε αυτά πολύ έντονα και όλα αφορούν προσωπικές επιλογές για το σεξ.

Αλλά, αν είστε σεξουαλικά ενεργή και τώρα δεν είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε μια οικογένεια, θα πρέπει να επιλέξετε ένα είδος αντισύλληψης που λειτουργεί για σας. Ευτυχώς, υπάρχουν άπειρες επιλογές αντισύλληψης εκεί έξω.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
Το αντιβιοτικό ριφαμπίνη μπορεί να υπονομεύσει την ορμονική αντισύλληψη, συμπεριλαμβανομένου του χαπιού, του εμπλάστρου (Ortho Evra) ή του κολπικού δακτυλίου (NuvaRing). Συμπέρασμα? Ελέγξτε με το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις και φάρμακα που μπορούν να κάνουν την αντισύλληψή σας λιγότερο αποτελεσματική.

 

Χρησιμοποιείτε το λάθος λιπαντικό
Λάδια ή λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο (συμπεριλαμβανομένης της βαζελίνης, του baby oil και των διάφορων body lotion με βάση το πετρέλαιο) μπορούν να αποδυναμώσουν δραματικά τα προφυλακτικά από λατέξ σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Επιλέξτε ένα λιπαντικό με βάση το νερό ή το σιλικόνη, που διατίθεται στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι πολλά κραγιόν περιέχουν λάδια που μπορούν να αποδυναμώσουν το λατέξ.  Τα νύχια σας μπορεί να σκίσουν το προφυλακτικόΤα μακριά νύχια μπορούν να σκίσουν τα προφυλακτικά κατά την εισαγωγή, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα του. Ακόμη και μικρές χαρακιές ή σκισίματα μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της συνουσίας, οπότε κρατήστε τα νύχια σας κοντά ή βεβαιωθείτε ότι τα φροντίζετε. Είναι επίσης σημαντικό να μην χαράξετε ή κόβετε τα προφυλακτικά με κοσμήματα, νύχια ή δόντια.  Είστε ασυνεπείς με τα αντισυλληπτικάΠαραλείψατε τρία ή περισσότερα χάπια αντισύλληψης (ο συνηθέστερος τύπος, που περιέχει τόσο οιστρογόνο όσο και προγεστερόνη) σημαίνει ότι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη είναι μεγάλες μέχρι να πάρετε ξανά τα χάπια για επτά ημέρες στη σειρά – γι ‘αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε εφεδρική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια αυτής εβδομάδας που παραλείψατε τα χάπια σας.Εάν χάσετε ακόμη ένα ή δύο από τα πρώτα χάπια ενός πακέτου, σημαίνει επίσης ότι χρειάζεστε επτά ημέρες από κάποια εφεδρική αντισύλληψη (όπως προφυλακτικά).Τα χάπια με προγεστερόνη πρέπει να λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα, με την απαραίτητη αντιδιαστολή για 48 ώρες, εάν βγείτε εκτός προγράμματος περισσότερο από τρεις ώρες.  Δεν έχετε διερευνήσει όλες τις επιλογές Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να θυμηθούν να πάρουν ένα χάπι κάθε μέρα. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, σκεφτείτε να επιλέξετε μια πιο ξεχασμένη μέθοδο που δεν βασίζεται στη λήψη ενός χαπιού κάθε μέρα, όπως ένα αντισυλληπτικό εμφύτευμα ή μια ενδομήτρια συσκευή.  Χρησιμοποιείτε το λάθος χάπιΟι άνθρωποι το ονομάζουν «το χάπι», αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, με κάποια πιο αποτελεσματικά από τα άλλα. Εάν θηλάζετε ή έχετε καρδιακές παθήσεις, ημικρανίες ή για άλλους λόγους δεν μπορείτε να πάρετε οιστρογόνο, μπορεί να είναι καλύτερο να πάρετε χάπι με προγεστερόνη, αλλά ένα χάπι συνδυασμού παρέχει περισσότερη προστασία από την εγκυμοσύνη. Συζητήστε με το γιατρό σας για την εξισορρόπηση του υψηλότερου επιπέδου αποτελεσματικότητας με τις άλλες ανάγκες σας.

Διαλέγετε τα λάθος προφυλακτικά
Τα προφυλακτικά που είναι πολύ λεπτά, μπορεί να σπάσουν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προφυλακτικά πολυουρεθάνης μπορεί να σπάσουν πιο συχνά από τα λατέξ.

Τα προφυλακτικά από λατέξ, πολυουρεθάνη και δέρμα  προστατεύουν ενάντια στην εγκυμοσύνη, αλλά τα προφυλακτικά από δέρμα, μπορεί να μην προστατεύουν από τον ιό HIV. Έτσι, εκτός και αν έχετε κάποια αλλεργία στο λατέξ, τα προφυλακτικά από δέρμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας.

 

Παραβλέπετε τις εναλλακτικές σας
Εάν βάλετε αντισυλληπτικό εμφύτευμα (Implanon) ή αρχίσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια εντός πέντε ημερών από την έναρξη της περιόδου σας, δεν χρειάζεστε εφεδρική αντισύλληψη, αλλά αν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, χρειάζεστε προφυλακτικά ή άλλη μέθοδο αντισύλληψης, για τις πρώτες επτά ημέρες.

Για τα χάπια με προγεστερόνη, χρειάζεστε εναλλακτική λύση αντισύλληψης για τις πρώτες 48 ώρες χρήσης. Οποιονδήποτε τύπο αντισύλληψης και αν επιλέξετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν χρειάζεστε εναλλακτικό τρόπο, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί αυτός που επιλέξατε.

 

Βγάζετε το αντισυλληπτικό σκεύασμα νωρίς
Για να είναι αποτελεσματικά, τα αντισυλληπτικά σκευάσματα, πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για τουλάχιστον έξι ώρες μετά την σεξουαλική επαφή (αν και δεν πρέπει να παραμείνουν για περισσότερο από 30 ώρες συνολικά).

Τα διαφράγματα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για έξι έως οκτώ ώρες μετά το σεξ, αλλά πρέπει να αφαιρούνται τουλάχιστον κάθε 24 ώρες για καθαρισμό.  Δεν έχετε πλάνο έκτακτης ανάγκηςΕάν ένα προφυλακτικό σπάσει ή φύγει, η επείγουσα αντισύλληψη (που ονομάζεται επίσης «χάπι της επόμενης ημέρας»), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι ηλικίας 17 ετών και άνω δεν χρειάζονται συνταγή για να αγοράσουν προϊόντα έκτακτης αντισύλληψης, σε φαρμακεία.

Αλλά τα χάπια πρέπει να ληφθούν μέσα σε 72 ώρες (έως και 3 ημέρες) μετά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. (Οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Προγραμματισμένης Γονικής Μέριμνας, λένε ότι το χάπι της επόμενης ημέρας, θα λειτουργήσει εάν ληφθεί εντός 120 ωρών ή έως 5 ημερών, αλλά και πάλι – όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.)

 

Χρησιμοποιείτε λάθος τα προφυλακτικά
Τα προφυλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να λειτουργούν. (Είναι 98% αποτελεσματικά αν το κάνετε σωστά, και 83% αν δεν το κάνετε).

Χρησιμοποιήστε ένα πριν από οποιαδήποτε επαφή με τα γεννητικά όργανα, όχι μόνο πριν από την επαφή ή την κορύφωση, καθώς ακόμη και μερικές σταγόνες προσπερματικών υγρών μπορεί να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.Για να αποφύγετε το σπάσιμο, πιέστε το άκρο του προφυλακτικού για να βγάλετε τον αέρα πριν τον τοποθετήσετε. Ελέγξτε μην έχει σπάσει με οποιονδήποτε τρόπο.  Δεν χρησιμοποιείτε λιπαντικά Δεν τα χρειάζονται όλοι, αλλά εάν η κολπική ξηρότητα είναι θέμα, χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό με το προφυλακτικό σας – όχι μόνο για άνεση αλλά και για προστασία-. Ένα λιπαντικό που δεν βασίζεται στο πετρέλαιο μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα προφυλακτικά από το σχίσιμο ή το σπάσιμο.

 

Καπνίζετε
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου – αν και ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος σε σχέση με κάποιους τύπους χαπιών από άλλους-.

Δεν μπορείτε να το κόψετε όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε; Μην εγκαταλείπετε καθώς αυτοί που προσπαθούν σκληρά στο τέλος τα καταφέρνουν! Στο ενδιάμεσο, συζητήστε με το γιατρό σας για να βρείτε την πιο ασφαλή αντισύλληψη για εσάς.   Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικόΤα προφυλακτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο ιός HIV, σε αντίθεση με τον ορμονική αντισύλληψη. Τα διαφράγματα και τα αυχενικά καλύμματα μπορεί να παρέχουν μια μικρή ποσότητα προστασίας από ΣΜΝ, αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα προφυλακτικά.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!