Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς;

Ενώ κάποιοι άνθρωποι βάζουν τα αθλητικά τους και αρχίζουν το τρέξιμο με την πρώτη εμφάνιση της αυγής, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διανοηθούν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε προπόνησης πριν το μεσημέρι. Τα κριτήρια της εύρεσης της ιδανικής ώρας για να γυμναστείς βασίζονται τόσο στην προσωπική σου επιλογή όσο και στη φυσιολογία. Με την άσκηση θα πρέπει να αισθάνεσαι καλά. Ωστόσο αν το πρωί οι μύες σου είναι σφιχτοί ή η γυμναστική που κάνεις αργά το βράδυ επηρεάζει τον ύπνο σου, τότε κάθε άλλο παρά καλό μπορεί να σου κάνει. 

 

Πλεονεκτήματα απογευματινής προπόνησης 

Είναι γνωστά σε πολλούς ανθρώπους τα οφέλη της πρωινής άσκησης, ωστόσο αν εσύ δεν είσαι σε θέση να προπονηθείς πριν το απόγευμα δεν χρειάζεται να πιεστείς και να απογοητευτείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν γυμνάζεσαι συγκεκριμένες ώρες και ημέρες το σώμα  μαθαίνει να προσαρμόζεται και να αποδίδει καλύτερα την ώρα που του έχεις «ορίσει». Έτσι για παράδειγμα, αν σηκώνεις βάρη κάθε μέρα στις 16:00, τότε το σώμα θα μάθει να αποδίδει καλύτερα σε αυτό το είδος άσκησης εκείνη την ώρα παρά οποιαδήποτε άλλη. Αυτά τα ευρήματα είναι παρόμοια με προηγούμενες έρευνες, πράγμα που υποδηλώνει ότι η τήρηση προγράμματος αναφορικά με τις ώρες και τις ημέρες της  προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση, υψηλότερη κατανάλωση οξυγόνου και λιγότερη εξάντληση. Παρόλα αυτά ο προγραμματισμός μιας προπόνησης είναι πιο περίπλοκος από την επιλογή μιας ώρας στο ρολόι. 

Θερμοκρασία Σώματος 

Η θερμοκρασία του σώματός σου είναι επίσης ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της προπόνησής σου. Ένα ψυχρό σώμα έχει ως αποτέλεσμα οι μυς να είναι σκληροί, αναποτελεσματικοί και επιρρεπείς σε διαστρέμματα, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος αφήνουν τους μυς πιο ευκίνητους. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε η μυϊκή δύναμη και η αντοχή μπορεί να κορυφωθεί αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη. Έτσι, το απόγευμα όπου ο χρόνος αντίδρασης είναι γρηγορότερος αλλά ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση είναι σε χαμηλότερα επίπεδα δημιουργείται ο τέλειος συνδυασμός για τη βελτίωση της απόδοσής σου και τη μείωση πιθανότητας τραυματισμού. 

Ορμόνες
Τα επίπεδα ορμονών είναι επίσης σημαντικά για τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου προπόνησης. Η τεστοστερόνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών αλλά και της δύναμης όχι μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Στις προπονήσεις αργά το απόγευμα το σώμα παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, που σχετίζεται με την αντοχή, από ότι κατά την διάρκεια των πρωινών. Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία βοηθά στην αποθήκευση λίπους και τη μείωση του μυϊκού ιστού και κορυφώνεται το πρωί, ωστόσο μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ανεξαρτήτως των παραπάνω εσένα που σου αρέσει να γυμνάζεσαι το πρωί μην σε παίρνει από κάτω. Η πρωινή προπόνηση μπορεί να είναι εξίσου επιτυχής. 

 

Πρωινοί τύποι 

Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να ακολουθείς ένα πρωινό πρόγραμμα προπόνησης. Οι προγραμματισμένες απογευματινές και βραδινές προπονήσεις είναι πιο πιθανό να ακυρωθούν εξαιτίας κάποιας άλλης υποχρέωσης. Επιπρόσθετα, μια κουραστική μέρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την θέληση σου να γυμναστείς, όσο δυνατή και αν είναι. 

Οι πρωινές προπονήσεις ακόμα μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο τρόπο να αρχίσεις τη μέρα σου χωρίς άγχος. Δεδομένου ότι η άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος, η προπόνηση αργά το βράδυ (γενικά μετά τις 8 μ.μ.) ενδέχεται να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στον ύπνο. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η προπόνηση στις 7 το πρωί (σε σύγκριση με την 1 μ.μ. ή τις 7 μ.μ.) μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Τέλος, μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι 45 λεπτά μέτριας άσκησης το πρωί (όπως το βάδισμα με τα πόδια στον διάδρομο) συνέβαλε στην κάμψη της όρεξης αμέσως μετά την άσκηση. Η μελέτη φανέρωσε επίσης ότι, αν ασκείσαι το πρωί με άδειο στομάχι, μπορείς να κάψεις μέχρι και 20% περισσότερο σωματικό λίπος. 

 

Τελική Απόφαση 

Τελικά όμως, πιο σημαντικό από όλα είναι να τηρείς πιστά ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα το πραγματοποιείς. Αν είσαι πρωινός τύπος απλά φρόντισε να κάνεις ένα καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση για να ζεστάνεις το σώμα σου και να χαλαρώσεις τους μυς σου. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις τους τραυματισμούς που θα μπορούσαν να σε αποσπάσουν από τους στόχους σου. Από την άλλη, αν είσαι απογευματινός τύπος οπλίσου με αποφασιστικότητα και σταμάτα τις δικαιολογίες. Μην παραλείπεις την προπόνησή σου για κανέναν λόγο. Αν είχες ραντεβού στο γιατρό θα το ακύρωνες έτσι εύκολα; Βρες ένα φίλο σου να πηγαίνετε μαζί και να παρακινεί ο ένας τον άλλο. Μπορείς επίσης να έχεις πάντα στο αμάξι σου την τσάντα του γυμναστηρίου ώστε να πηγαίνεις μετά τη δουλειά και να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου. Με τους παραπάνω τρόπους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να παραλείψεις μια προπόνηση. 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!