Ποια είναι η μέθοδος DNANUTRICOACH®;

Ποια είναι η μέθοδος DNANUTRICOACH®;
photo credit: DNANUTRICOACH®

Η μέθοδος  DNANUTRICOACH®  , KNOW-UNDERSTAND-CONTROL, δημιουργήθηκε από την ερευνήτρια Διατροφογενετικής Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου με σκοπό την ορθή, καίρια και προσωποιημένη εφαρμογή της για πρόληψη και προάσπιση της υγείας μας.

Η διατροφογενετική είναι ο νέος ερευνητικός κλάδος που εξετάζει τη σχέση και αλληλεπίδραση των γονιδίων με τη διατροφή μας. Πρόκειται για γνώση καινούρια που έρχεται να εμπλουτίσει και να εξατομικεύσει τις οδηγίες, που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τις εκάστοτε διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Η διατροφογενετική μπορεί πλέον να εφαρμόζεται στην κλινική πράξη με τη μέθοδο DNANUTRICOACH®.

Η μέθοδος  DNANUTRICOACH® συνδυάζει για πρώτη φορά στο χώρο της διατροφογενετικής τρεις βασικούς πυλώνες : το DNA, τις διατροφικές οδηγίες και το coaching.  Η πρακτική εφαρμογή αυτής της μεθόδου εμπερικλείει, μεταξύ άλλων, ερευνητική εμπειρία δεκαπενταετίας και έρχεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στο «τί είδους γενετική προδιάθεση έχω;» και στο «και τώρα τι να κάνω;»

  • Το πρώτο βήμα της μεθόδου είναι να μάθουμε (KNOW) τη γενετική προδιάθεση του ατόμου, να αναλύσουμε δηλαδή το DNA του. Το ανθρώπινο DNA οργανώνεται σε γονίδια, συγκεκριμένα σε 30,000 γονίδια. Πόσα όμως γονίδια χρειάζεται να αναλύσουμε; Εχουν όλα τα γονίδια την ίδια αξία; Με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική γνώση και τα πλέον επιβεβαιωμένα ερευνητικά αποτελέσματα στο χώρο της διατροφογενετικής, η μέθοδος DNANUTRICOACH® αναλύει μονάχα εκείνα τα πιστοποιημένα γονίδια στα οποία εμφανίζονται πολυμορφισμοί, διαφορετικές «εκδοχές» δηλαδή, που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και τα οποία μπορούμε να επηρεάσουμε με τις διατροφικές μας συνήθειες.

 

  • Το δεύτερο βήμα της μεθόδου DNANUTRICOACH® (UNDERSTAND) είναι να ερμηνεύσουμε αυτή τη γενετική πληροφορία, αυτό το γενετικό « αποτύπωμα» σε συνδυασμό πάντα με τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, το ίδιο γονίδιο ερμηνεύεται και επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο σε έναν κάτοικο της Κρήτης από ότι σε έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης.

 

  • Το τρίτο βήμα της μεθόδου DNANUTRICOACH® (CONTROL) είναι να προσφέρουμε στο κάθε άτομο την κατάλληλη, για εκείνο, διατροφική ενδυνάμωση (food coaching) ώστε να κάνει πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στις συνήθειές του, εναρμονίζοντας τον τρόπο διατροφής και ζωής του στη γενετική του προδιάθεση. Αυτό το βήμα γίνεται με τη μεθοδολογία του coaching όπως αυτή πιστοποιείται και εφαρμόζεται με βάση τα κριτήρια δεοντολογίας του Βρετανικού οργανισμού πιστοποίησης IAPC&M.
Ποια είναι η μέθοδος DNANUTRICOACH®;
photo credit: DNANUTRICOACH®

Το DNA είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς και αποτελεί μια πηγή αποκλειστικών για τον κάθε οργανισμό πληροφοριών, που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμες στην καθημερινή κλινική πράξη. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και η μέθοδος DNANUTRICOACH® έρχεται να προσφέρει απαντήσεις ακριβείας σε διατροφικά διλήμματα εξαλείφοντας τους πειραματισμούς και τους εκάστοτε δημοφιλείς «κανόνες», που συνήθως δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά σε πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, η μέθοδος DNANUTRICOACH® , με τη μεθοδολογία του coaching, για πρώτη φορά τοποθετεί τις μοριακές, βιολογικές και εξωτερικές ανάγκες του ατόμου στο κέντρο δράσης της προσαρμόζοντας την κάθε διατροφική αλλαγή και πρόγραμμα στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του κάθε οργανισμού.

Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου

MSc, PhD

Eρευνήτρια Διατροφογενετικής και ιδρύτρια της μεθόδου DNAnutricoach.

Email: valentini@dnanutricoach.com