Υλικά:

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 20 γρ μέλι
  • 80 γρ ζεστό νερό (περίπου 35 βαθμοί- όχι περισσότερο)
  • 30 γρ λιναρόσπορο
  • 50 γρ νερό
  • 100 γρ ταχίνι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 150 γρ μέλι
  • 20 -30 γρ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ μαστίχα Χίου σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ κακουλέ σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ κανέλα σε σκόνη (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα κατά προτίμηση)
  • 500 γρ αλέυρι
  • 50 γρ νερό
Για το πασπάλισμα
  • 1 κ.σ μέλι
  • 2 κ.σ νερό
  • αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση:
1. Πρώτα  ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα. Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας. Επειδή τα τσουρέκια χρειάζονται καλό ζύμωμα,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουζινομηχανή σας. Αν δεν έχετε ούτε αρτοπαρασκευαστή, ούτε κουζινομηχανή και πάλι θα σας πετύχουν.Σηκώστε μανίκια και αρχίστε το ζύμωμα!
Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τα 20 γρ μέλι και τα 80 γρ νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή και να γίνει όπως φαίνεται στη φωτογραφία
2. Στο μεταξύ, σε μια κούπα τοποθετούμε το λιναρόσπορο και τα 50 γρ νερό. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει
3. Σε ένα μπολ, ή στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, ή στο μπολ της κουζινομηχανής μας, τοποθετούμε  το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το μαχλέπι, τημαστίχα, το κακουλέ, την κανέλα, το ξύσμα και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει καλά το ταχίνι και το μέλι
4. Έπειτα, αφού έχει φουσκώσει προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και τα τελευταία 50 γρ νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη μας, σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα
5. Θα επιλέξετε το σχήμα και το μέγεθος των τσουρεκιών σας. Εγώ επέλεξα να κάνω 2 μέτρια, οπότε χώρισα τη ζύμη στα 2 (ζύγιζε 1045 γρ) και μετά κάθε κομμάτι στα 3. Δεν έκανα το κλασικό σχήμα, ώστε να σας δώσω μια ακόμη πιο εύκολη εναλλακτική. Έκανα 3 κορδόνια και τα έκανα πλεξούδα
6. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας . Σε μια κούπα τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κ.σ νερό και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα μας πάνω από τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο κομμένο σε φιλέ. Αφήνουμε για λίγο να ξαναφουσκώσουν και μετά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 σε αέρα
7. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά στους 180 σε αέρα. Αφού έχουν ψηθεί, τα μεταφέρουμε πάνω σε λαμαρίνα για να κρυώσουν. Για να μη σας σπάσουν, μπορείτε να περάσετε μια ξύλινη κουτάλα από κάτω τους, ώστε να γίνει με ευκολία και ασφάλεια η μεταφορά τους
8. Αν δεν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε άμεσα σας προτείνω αφού θα έχουν κρυώσει καλα, να τα τυλίξετε με λαδόκολλα και έπειτα με μεμβράνη και να τα βάλετε στην κατάψυξη, είτε ολόκληρα, είτε κομμένα σε κομμάτια. Είναι πάρα πολύ νόστιμα και επειδή είναι τόσο υγιεινά φοβάμαι πως θα παρασυρθείτε και θα τα φάτε κατευθείαν. Δε το θέλουμε αυτό….
Lifeme

Healthy is the new Sexy!