Ο Τσόρτσιλ είπε κάποτε πως «υπάρχει κάτι στο εξωτερικό του αλόγου που είναι καλό για το εσωτερικό του ανθρώπου».

Φαινομενικά, η ιππασία φαίνεται απλά σαν καθισιό και πως το μόνο που έχει να ένας αναβάτης είναι να δώσει στο άλογο οδηγίες. Στην ουσία, το άλογο κάνει όλη τη δουλειά, έτσι δεν είναι; Λάθος! Η ιππασία προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα θα περιμένατε: έχει σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη.

Σωματικά

Η ιππασία αναπτύσσει την ισορροπία και το συντονισμό. Οι κινήσεις που απαιτούνται για να κατευθύνετε ένα άλογο σας βοηθούν να χειρίζεστε καλύτερα το σώμα σας. Η ιππασία χρησιμοποιεί επίσης πολλούς μυς, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι τα πόδια, οι κοιλιακοί, οι ώμοι και οι ραχιαίοι. Η ιππασία δεν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη, αλλά και από την ισχύ και την ευελιξία των μυών, που θα βοηθήσουν στην σταθερότητα και το συντονισμό. Οι περισσότεροι νέοι αναβάτες θα διαπιστώσουν ότι οι μυς στο εσωτερικό των μηρών τους θα πονέσουν πολύ, αλλά γρήγορα θα ενδυναμωθούν.

Η απλή ιππασία, χωρίς τρέξιμο, διεγείρει τα εσωτερικά όργανα όπως το περπάτημα. Αυτό βοηθά στη λειτουργία του ήπατος και την πέψη και κάνει την ιππασία μια καλή επιλογή θεραπείας για όσους έχουν ειδικές ανάγκες (προκαλεί καύση θερμίδων). Η ιππασία γενικά καίει 5 θερμίδες ανά λεπτό για μια γυναίκα 70 κιλών. Αυξήστε την ταχύτητα και την απόσταση και θα αυξήσετε την ένταση της άσκησής σας και θα κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Η ιππασία είναι ένα άθλημα που μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Καθώς πλησιάζεται στα πρώτα «άντα», μπορεί να έχετε χρόνο και πόρους για να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας να μάθετε να ιππεύετε. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτό. Πολλοί άνθρωποι συνοδεύουν την έλευση του γήρατος με το αγαπημένο τους άλογο.

Το καθάρισμα σε στάβλους, σέλες, εξοπλισμό ή μπάλες σανού σας προσφέρουν επίσης άσκηση και άρση βαρών. Στην ιππασία, πολύ βοηθητική μπορεί να φανεί η γιόγκα ή το πιλάτες.

Ψυχικά

Στην αρχή μπορεί να αισθανθείτε ότι η μόνη πρόκληση είναι η ισορροπία και η καθοδήγηση του αλόγου. Όταν αυτό γίνει εύκολο, θα παρουσιαστούν νέες προκλήσεις. Ακόμα και ο πιο έμπειρος έφιππος θα παραδεχτεί πως πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθει.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η δια βίου μάθηση μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μνήμης. Ακριβώς όπως οι μυς σας, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται άσκηση για να διατηρηθεί νέος και εύπλαστος. Η ιππασία σας βοηθά ενεργά στην εξάσκηση του μυαλού σας και μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν το κάνετε για χόμπι, για διαγωνισμό ή για προσωπική χαλάρωση.

Συναισθηματικά

Για πολλούς, το άλογο είναι μια σύνδεση με τη φύση, μια συντροφιά και μια παρηγοριά. Αν και ιππασία μπορεί να έχει απογοητεύσεις και προκλήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ένα χαλαρωτικό χόμπι. Η συντροφικότητα των ανθρώπων που απολαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες είναι επίσης ελκυστική. Είναι διασκεδαστικό να πάρετε μαζί τους φίλους σας για ένα μάθημα ή για ένα ομαδικό εγχείρημα.

Εάν προτιμάτε τη μοναξιά, η ιππασία ή η οδήγηση μπορεί να προσφέρει και αυτό. Πολλοί ιδιοκτήτες αλόγων αισθάνονται το άλογό τους σαν αδελφή ψυχή, σε αρμονία με τα δικά τους συναισθήματα, περισσότερο από κάποιον άνθρωπο. Σε περιόδους στρες, ένα άλογο μπορεί να είναι ένας ήσυχος φίλος, χωρίς κρίση ή πονηριά. Εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω ιππικούς ομίλους:

 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑ, Αγίου Φανουρίου, Κουβαράς, 2299068087
 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ, Τατοΐου 137, Αχαρνές, 2108169575
 • ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑ, Τόχι & Δημοσθένους, Κορωπί, 2106029609
 • ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ, Μαρκόπουλο, 2299081291
 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ, Τατοΐου 107Β, Βαρυμπόμπη, 2108169383
 • ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΡΗΣ, Αθηνάς 25, Κορωπί, 2108974491
 • ΑΤΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ, Φλέμινγκ & Αγγ. Χρήστου, Κορωπί, 2106626429
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  • Παραδείσου 18, Μαρούσι, 2106812506
  • Ν. Καζαντζάκη 3-5, Γέρακας, 2106611088
 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΚΑΛΗΣ, Τερψιχόρης 6, Εκάλη, 2106229773
 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΥΛΩΝΑ, Αυλώνα – Πούσι Κουρτέση, 2295041061
 • Βαρελάς Σωτήριος Ι., Μέγαρα – Μαυρατζάς – Άγιος Ιερόθεος, 6932561647
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Κορωπί – Καμιλάφι, 2106625690
 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ, Κορωπί – Πάτημα Καμιλάφι, 2106021077
Lifeme

Healthy is the new Sexy!