Οι περισσότεροι μέλλοντες γονείς ανησυχούν πολύ για το αν πρέπει να έρθουν σε ερωτική πράξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν επιτρέπεται. Είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που θέλουν να κάνουν αλλά κάποιες φορές διστάζουν. Η απάντηση σε αυτό το φλέγον ερώτημα είναι φυσικά και ναι! Αν έχεις μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορείς να κάνεις μέχρι να σου σπάσουν τα νερά. 

Ωστόσο, εάν έχεις ιστορικό τραχηλικής αδυναμίας, χαμηλού πλακούντα ή αιμορραγία, καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό ή τη μαία σου. 

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς αν θα κολλήσεις κάποια κολπική λοίμωξη. Το σεξ δεν δημιουργεί επιπλοκές σε καμία θεραπεία με αντιβιοτικά για την πάθηση. Στην πραγματικότητα, συνδέεται κάποιες φορές και με μειωμένη πιθανότητα να γεννήσεις νωρίς, παρά τη μόλυνση. Εάν έχεις όμως μια λοίμωξη, ο σύντροφός σου θα πρέπει να φορέσει προφυλακτικό για να βεβαιωθεί ότι δεν θα μολυνθεί και ο ίδιος. 

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι σε μια κανονική, υγιή εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του σεξ και της πρόωρης γέννησης. 

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν συχνά σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα. Ο οργασμός, επίσης, έδειξαν  να σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες πρόωρης γέννας. 

Εάν αισθάνεσαι σέξι και αρκετά καλά, τότε είναι καλό να διατηρείς ενεργή τη σεξουαλική σου δραστηριότητα σε όλη την εγκυμοσύνη. Η πραγματοποίηση ερωτικής συνεύρεσης σε αυτό το διάστημα είναι καλή για τη σχέση σου, τόσο τώρα όσο και μετά την άφιξη του μωρού. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους σχετικά με το σεξ και την εγκυμοσύνη. 

 

Μπορεί το σεξ να βλάψει το μωρό; 

Δεν θα βλάψεις το μωρό σου κάνοντας έρωτα, ακόμα και με τον σύντροφό σου από πάνω. Το πώμα βλεννώδους βύσματος που σφραγίζει τον τράχηλό σου το προστατεύει από οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση. Επιπρόσθετα, ο αμνιακός σάκος και οι ισχυροί μύες της μήτρας  προστατεύουν το μωρό. 

Εάν έρθεις σε οργασμό, ίσως παρατηρήσεις ότι το μωρό κινείται περισσότερο. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην καρδιά που χτυπάει πιο δυνατά, όχι επειδή ξέρει τι συμβαίνει ή αισθάνεται δυσφορία. 

Ωστόσο, η μαία ή ο γιατρός μπορεί να σε συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ, εάν παρουσιάζεις κάποιο από τα παρακάτω: 

  • Αιμορραγία, 
  • κοιλιακούς πόνους ή κράμπες, 
  • σπασμένα νερά, 
  • ιστορικό αδυναμίας του τραχήλου της μήτρας, 
  • χαμηλό πλακούντα (placenta praevia), ιδιαίτερα εάν έχεις υποστεί κάποια αιμορραγία. 

Μπορεί επίσης να σε συμβουλεύσει να αποφύγεις το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν ο σύντροφος σου έχει έρπητα των γεννητικών οργάνων. Αν κολλήσεις τον έρπητα των γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
 

 

Θα είναι το ίδιο καλό το σεξ με πριν την εγκυμοσύνη; 

Αυτό είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για μερικές γυναίκες είναι ακόμη καλύτερο από πριν για κάποιες άλλες πάλι δεν είναι τόσο καλό. 

Η αυξημένη ροή αίματος στη περιοχή της πυέλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει την συμφόρηση του αίματος στα γεννητικά όργανα και να αυξήσει τη σεξουαλική απόλαυση. Ωστόσο, μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι αυτό δημιουργεί ένα πολύ άβολο συναίσθημα μετά την επαφή. 

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η κλειτορίδα τους είναι ελαφρώς λιγότερο ευαίσθητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ότι οι οργασμοί τους είναι λιγότερο ισχυροί. Είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο για τις γυναίκες να λένε ότι δεν μπορούν να φτάσουν στον οργασμό τόσο εύκολα όσο βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα. 

Ορισμένες μέλλουσες μανούλες δηλώνουν ότι αισθάνονται αφόρητους πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο όταν η διείσδυση είναι βαθιά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί υιοθετώντας σεξουαλικές θέσεις όπου η διείσδυση είναι ρηχή ή υπό τον έλεγχό σου. 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι αισθάνονται περισσότερη ευχαρίστηση με το στοματικό σεξ ή τον αυνανισμό από ότι την σεξουαλική επαφή. Έτσι, αν και μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο ικανοποιημένοι! 

Επομένως, αν μπορείς, προσπάθησε να διατηρήσεις κάποιο επίπεδο οικειότητας σε όλη την εγκυμοσύνη. Όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της σχέσης σου υγιής, αλλά και πιθανότατα να μην έχεις σεξουαλικά προβλήματα μετά τη γέννηση του μωρού. 

 

Δεν με ενδιαφέρει το σεξ από τότε που έμεινα έγκυος. Είναι φυσιολογικό αυτό;  

Ναί! Οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν τη σεξουαλική σου ζωή. Ορισμένες γυναίκες, απαλλαγμένες από τις ανησυχίες για τη σύλληψη και την αντισύλληψη, αισθάνονται πιο σέξι από ποτέ. Αλλά άλλες πάλι απλά αισθάνονται πολύ κουρασμένες ή αισθάνονται μεγάλη ναυτία για να κάνουν έρωτα, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. 

Οι ορμόνες που παράγει το σώμα σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιστεύεται ότι είναι ένας λόγος για την απώλεια της λίμπιντο. 

Η κατάσταση του μυαλού σου είναι ένας άλλος παράγοντας. Αν αισθάνεσαι θετικά για την εγκυμοσύνη σου και τις αλλαγές που υποβάλλεται το σώμα σου, είναι πιθανό να αισθανθείς πιο σεξουαλικά. Αλλά αν δεν είσαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την εγκυμοσύνη ή αισθάνεσαι ανασφαλείς σχετικά με τα κιλά που παίρνεις ή άλλα θέματα, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. 

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων ή αντιμετωπίζουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η σεξουαλική τους ζωή επιδεινώθηκε από τότε που έμειναν έγκυες. 

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι η εποχή που οι γυναίκες αισθάνονται την μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία. 

Η σεξουαλική διαταραχή παρουσιάζεται συχνά στο τρίτο τρίμηνο, καθώς ο τοκετός είναι κοντά και η κοιλιά έχει φουσκώσει αρκετά. Πολλές μέλλουσες μητέρες αισθάνονται μη ελκυστικές.  

Σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται οι γυναίκες. Αυτό που είναι φυσιολογικό για ένα άτομο δεν θα είναι απαραίτητα το ίδιο για εσένα. 

 

Θα αλλάξει η σεξουαλική επιθυμία του συντρόφου μου τώρα που είμαι έγκυος; 

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνδρες να αισθάνονται έντονη σεξουαλική επιθυμία μέσα στα δύο πρώτα τρίμηνα, αλλά στη συνέχεια στο τρίτο τρίμηνο αυτή η επιθυμία να μειώνεται. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σύντροφός σου δεν σε βρίσκει πλέον ελκυστική. 

Οι συνήθεις λόγοι για την έλλειψη επιθυμίας στου μελλοντικού μπαμπά είναι οι εξής: 

  • Φόβος ότι το σεξ μπορεί να βλάψει το μωρό, 
  • Aνησυχεί για εσένα και την υγεία του εμβρύου 
  • Αισθάνεται ανησυχία για τα βάρη της μητρότητας 

Μιλώντας ανοιχτά στον σύντροφό σου για τους φόβους του και εξηγώντας ότι το σεξ δεν είναι επιβλαβές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και να τον ηρεμήσει αρκετά. 

 

Μπορείς να ικανοποιήσεις τη σεξουαλική σου επιθυμία όταν είσαι έγκυος και υπάρχει τρόπος! Με λίγο πειραματισμό, εσύ και ο σύντροφός σου θα βρείτε σίγουρα τεχνικές που θα σας βοηθήσουν. Μην ξεχνάς να συζητάς μαζί του! Η επικοινωνία  είναι το κλειδί για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου αλλά και μετά. 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!