Mόνο η διατροφή δεν φτάνει

Mόνο η διατροφή δεν φτάνει

Δεν υπάρχει άνθρωπος ή ζώο, στον πλανήτη μας, που να μην ασχολείται καθημερινά στην ζωή του, με το πώς θα τραφεί. Επί της ουσίας, η βασική ανάγκη, της επιβίωσης μας, η ανάγκη για τροφή και νερό, είναι αυτή που κινεί όλον τον κόσμο. Η στενή μας σύνδεση, με τις τροφές, οδήγησαν το φαγητό, να έχει ξεφύγει από τα όρια της επιβίωσης, έγινε κουλτούρα, τέχνη, βιομηχανία και τρόπος ζωής. Το πώς και το τι τρώμε, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό, ποιοί είμαστε και όπως λένε πιό εύκολα αλλάζει θρησκεία κάποιος, παρά διατροφή.

Περισσότερο από ποτέ, ίσως στην ανθρώπινη ιστορία,δεν υπήρξε τόση  πληροφορηση  γύρω από το πώς, τι, πότε, γιατί, πρέπει να τρώμε. Χιλιάδες  διατροφολόγοι, σύμβουλοι, food-bloggers, και ειδικοί, μας βομβαρδίζουν με συνταγές, συμβουλές, δίαιτες και φυσικά, προϊόντα. Πολλά προϊόντα, με απίθανες υποσχέσεις και όχι πάντα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τα ερωτήματα, ανάλογα με τις πληροφορίες, πολλά και το πιο βασικό από όλα, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού όλων “ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ;”.

To τι σημαίνει τρέφομαι σωστά, είναι ατελείωτο θέμα και πολύ υποκειμενικό, γιατί η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη της υγείας μας. Η υπερβολική και η ανεπαρκής λήψη τροφής, συμβάλλουν εξίσου, στην φτωχή υγεία. Παρόλα αυτά, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, που οδηγεί στην διατήρηση ενός υγιή οργανισμού. Είμαστε περίπλοκα όντα και οι απλουστεύσεις, δεν ανιστοιχούν στην πολυπλοκότητα μας.

Η υγεία μας, περιλαμβάνει την συναισθηματική μας κατάσταση, την αντίδραση μας στα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητας, το περιβάλλον που ζούμε καθώς και  την ομαλή συνύπαρξη μας, με άλλους ανθρώπους. Η διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν αλλάζει και τον χαρακτήρα ή την προσωπικότητα κάποιου. Συμβάλλει σαφώς, στην συναισθηματική κατάσταση, αλλά δεν θα μεταμορφώσει τον αγενή και κακότροπο, σε ευγενικό.

Σκέψεις, συναισθήματα, πάθη, επιθυμίες, ζήλια, θυμός, όλος ο αόρατος, εσωτερικός κόσμος, συμβάλλει δραματικά στην ποιότητα της συνολικής υγείας μας. Αν παρατηρήσουμε μαρτυρίες ανθρώπων που θεραπεύτηκαν από ανίατες ασθένειες, υπάρχει κάτι κοινό που τους βοήθησε πολύ, “ άλλαξα ριζικά τρόπο ζωής, 100%.” O τρόπος ζωής, περιλαμβάνει το φαγητό, αλλά δεν αποτελείται μόνο από αυτό.

Ας πούμε ότι χρειαζόμαστε ταξί για να πάμε κάπου. Μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές. Εχουν και τα δύο καύσιμο, σωστά λάστιχα και μηχανικά είναι εντάξει, οπότε όποιο και να διαλέξουμε, θα μας πάει στον προορισμό μας. Το ένα όμως είναι, βρώμικο, μυρίζει τσιγαρίλα, τα καθίσματα είναι ξεφτισμένα, ο οδηγός οριακά ευγενής και στο ραδιόφωνο παίζει μπουζούκια. Το άλλο, είναι αστραφτερό, μυρίζει όμορφα, όλα είναι περιποιημένα, ο οδηγός καθαρός, ευγενικός και αφήνει την επιλογή της μουσικής στον πελάτη. Και τα δύο θα μας πάνε στον προορισμό μας, αλλά νομίζω η  συντριπτική πλειοψηφία, θα διάλεγε το δεύτερο. Κάπως έτσι είναι και η διατροφή. Το καύσιμο σίγουρα αν είναι καλό, θα μας πάει, αλλά για ένα ευχάριστο ταξίδι και απολαυστικό, πρέπει να προσέχουμε συνολικά το ταξί μας!!

 

Δήμητρα Μαγκλάρα

Reiki Coach
Vegan & Raw Chef Plan Vita
Ιδιοκτήτρια του καταστήματος βιολογικών προϊόντων Μελισσάνθη