Η διατροφολόγος Κυριακή Απέργη μας συμβουλεύει!

Είναι 1:30 τα μεσάνυχτα, αλλά δεν σε παίρνει ο ύπνος. Το στομάχι σου γουργουρίζει επίμονα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι να περάσει και αυτή η νύχτα, καταφέρνοντας να παραμείνεις πιστός στην διατροφή σου και στο κρεβάτι σου.

Σε όλους μας μπορεί κάποια στιγμή να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, είτε όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας, είτε μετά από μια δύσκολη μέρα ή ακόμα μετά από το ποτό, όταν όλοι έχουν πάει για ύπνο, αντί να μας καλέσει ο «Μορφέας», να μας καλεί το «ψυγείο»!

Πολλές φορές, ακόμα και αν έχουμε φάει ό,τι «πρέπει» μέσα στην ημέρα μας, τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο (συνήθως μπροστά στην τηλεόραση) ή ακόμα ξυπνώντας για νερό ή τουαλέτα έχουμε συνήθεια ή «ανάγκη» να τσιμπήσουμε κάτι.

Πριν καταδικάσουμε τον εαυτό μας, ας ελέγξουμε:

 1. Μήπως η διατροφή μου είναι πολύ αυστηρή ή μη ισορροπημένη;
  Οι αυστηρά υποθερμιδικές, πρωτεϊνικές, χημικές κτλ. δίαιτες προκαλούν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά και «πεινάνε» τον οργανισμό μας.
 1. Μήπως τρώω βραδινό πολύ νωρίς;
  Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί 24/24 και ένα ελαφρύ ισορροπημένο γεύμα, 1-2 ώρες πριν την κατάκλιση δεν πρόκειται να μας προκαλέσει δυσφορία στον ύπνο, αλλά μάλλον το αντίθετο.
 1. Γιατί ξυπνάω το βράδυ;
  Παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέονται με πολυουρία, πολυφαγία και πολυδιψία.
 1. Πώς είναι η ψυχολογία μου;
  Η κατάθλιψη ή το αυξημένο στρες μας δυσκολεύουν να κοιμηθούμε και μας οδηγούν στο να τρώμε λόγω των συναισθημάτων μας.
 1. Μήπως η διατροφική διαταραχή μου χτυπάει την πόρτα;
  Πολλές φορές όταν όλοι κοιμούνται, κοιμούνται και οι «ενοχές» και υπάρχει η «ελευθερία» να ξεσπάσουμε στο φαγητό ανενόχλητοι. Πολλές φορές άτομα με διατροφικές διαταραχές νιώθουν «ασφάλεια» να καταναλώσουν φαγητό τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο, το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (NES), είναι μια διατροφική διαταραχή με κλινικά χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία με συνεχείς διακοπές νυχτερινού ύπνου για κατανάλωση φαγητού.

Ελέγχουμε λοιπόν την αιτία που μας «πεινάει» και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα και όχι απλά να καταπολεμήσουμε το σύμπτωμα.

 • Σε πρώτο βήμα, οργανώνουμε τα γεύματα και την πείνα μας, αποφεύγοντας να μείνουμε νηστικοί πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παραλείπουμε το πρωινό. Η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής των τροφών που καταναλώνουμε, της ώρας, καθώς και των συναισθημάτων πριν και μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει.
 • Στην βραδινή λιγούρα ρωτάμε τον εαυτό μας «διψάς;» και όποια και αν είναι η απάντηση πίνουμε 1 ποτήρι νερό, που καλό θα ήταν να βρίσκεται στο κομοδίνο μας.
 • Στην συνέχεια μας ρωτάμε «πεινάς»; Αν πεινάμε πραγματικά και δεν θέλουμε να φάμε για να καταπνίγουμε σκέψεις και συναισθήματα, θυμόμαστε ότι η «πραγματική» πείνα ικανοποιείται με οτιδήποτε βρώσιμο και όχι μόνο με παγωτό ή σοκολάτα.

Εφόσον θέλουμε να μας ταΐσουμε σωστά, ακόμα και μεταμεσονύκτια, απομακρύνουμε από το ψυγείο και τα ντουλάπια μας γλυκά και σνακ «για τις δύσκολες ώρες» (ναι, και την μερέντα). Έχουμε σαν καταφυγή κυρίως πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως:

Λέμε ναι σε:

 • Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα όπως, γιαούρτι, κεφίρ, τυρί σε φέτες ή κότατζ
 • Ζελέ χωρίς ζάχαρη & προσθέτουμε φρέσκα ή ξερά φρούτα & λίγο μέλι ή/ και χαρουπόσκονη/ κακάο (ανακατεμένα σαν γλυκό)
 • Ξερά φρούτα με ξηρούς καρπούς αυτούσια ή μπάρες
 • Αυγό βραστό ή φέτες γαλοπούλας με λαχανικά σε μπαστουνάκια

Και επειδή είναι γνωστό, πως, κανείς δεν πρόκειται να καθαρίσει, να πλύνει ή να μαγειρέψει κάτι υγιεινό (αυτό για το «απαγορευμένο» δεν ισχύει) , πρέπει να είναι όλα έτοιμα σε περίοπτη θέση στο ψυγείο ή στο τραπέζι ή ακόμα και δίπλα στο κομοδίνο μας. Το τελευταίο είναι πολύ βοηθητικό περιορίζοντας την δυνατότητα επιλογής και τις επικίνδυνες «μετακινήσεις».

Τέλος, τρώμε χωρίς τύψεις, πίνουμε ακόμα ένα ποτήρι νερό ή κάποιο αφέψημα, πχ. χαμομήλι, βαλεριάνα, το οποίο είναι έτοιμο από πριν και πάμε στο κρεβάτι μας αμέσως. Πλέον δεν πεινάμε, αλλά μάλλον άλλοι είναι λόγοι που «πεινάνε».