Άλλη μία αγαπημένη διατροφική και χορτοφαγική συνταγή (χωρίς γλουτένη) για κυρίως πιάτο!

Η κολοκύθα μπορεί μαγειρευτεί, να μπει στο φούρνο, να γίνει γλυκό, να τη βάλουμε στο πρωινό μιας και η γεύση της επειδή αναδεικνύει τη γλυκύτητα στα πιάτα μας σε συνδυασμό με ένα απαλό γήινο άρωμα, ταιριάζει σχεδόν παντού! Μην τη φοβηθείτε! Θέλει μόνο φαντασία! Καλή επιτυχία!

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 κίτρινες κολοκύθες, κομμένες στα 2
  • 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • Πιπέρι
  • Κύμινο ή και κουρκουμά
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κούπα βρασμένο κινόα (σκέτο ή με μανιτάρια για έξτρα πρωτεΐνες)
  • ¼ κούπα ψιλοκομμένο βασιλικό

Για την σώς

  • ¼ κούπα ταχίνι
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. θυμάρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 ºC.
  2. Αφαιρείτε το εσωτερικό από τις κολοκύθες, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο κύμινο ή και κουρκουμά. ( τον κουρκουμά τον βάζω παντού!!)
  3. Κόβετε τις κολοκύθες στη μέση, τις βάζετε σε ένα ταψί ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε στο φούρνο μαζί με το δενδρολίβανο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι.
  4. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.
  5. Μέχρι να ψηθεί ρίχνετε σε ένα μπολ το βρασμένο κινόα (δείτε πως φτιάχνετε το πιο αφράτο κινόα) με τα μανιτάρια, το βασιλικό, ενώ σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, το χυμό πορτοκάλι και το θυμάρι.
  6. Γεμίζετε την κολοκύθα με το κινόα, τα μανιτάρια και το βασιλικό και περιχύνετε με την σώς

 

Η κίτρινη κολοκύθα πρωταγωνιστεί (και θα συνεχίσει) σε πολλές συνταγές μας λόγω των ιδιοτήτων της. Το ταχίνι στη σώς μας όμως είναι το συστατικό που αυτή τη φορά θα κλέψει τη παράσταση. Το ταχίνι καθώς και προϊόντα με βάση το σουσάμι έχει ιδιαίτερες ευεργετικές δράσεις σύμφωνα με νέες έρευνες.Οι πιο σημαντικές: ενισχύουν το ανοσοποιητικό (πολύ σημαντικό στις ημέρες μας), βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και καταπολεμούν την υπέρταση. Αλλά το πιο σημαντικό το αφήνω για το τέλος: είναι φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά η πρόσθετα και διαθέτει πλήθος βιταμινών.

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)