Κεφτεδάκια από γλυκοπατάτα και κινόα

Κεφτεδάκια από γλυκοπατάτα και κινόα

Θέλω να δώσετε βάση: αυτές οι πεντανόστιμες μπουκίτσες δεν είναι φαλάφελ, δεν έχουν δηλαδή μέσα ρεβίθια, αλλά φτιάχνονται από δύο πολύ αγαπημένα μου υλικά: κινόα και γλυκοπατάτες. Η κινόα αυξάνει τη πρωτεινική βάση της συνταγής ενώ οι γλυκοπατάτες δίνουν τα άφθονα θρεπτικά τους στοιχεία: τη βιταμίνη Α που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν και σύμμαχός της υγείας των ματιών. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι περνώντας μέσα από το έντερο τα φυτοθρεπτικά στοιχεία που περιέχουν οι γλυκοπατάτες μειώνουν το ρίσκο που θέτουν τα βαριά μέταλλα . Αν και είναι από τα λαχανικά που έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, η γλυκοπατάτα μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Μπορεί εμείς να τις γνωρίζουμε σαν πορτοκαλί αλλά υπάρχει και μια ιδιαίτερα θρεπτική ποικιλία μωβ γλυκοπατάτας, που αν τη πετύχετε να τη προτιμήσετε. Σε γενικές γραμμές αν μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κανονικές πατάτες με γλυκοπατάτες σε όλα σας τα γεύματα μόνο καλό θα σας κάνει! Η διατροφική αξία της γλυκοπατάτας βελτιστοποιείται αν τη βράσετε αντί να τη ψήσετε, και η απορόφηση της βιταμίνης Α μεγιστοποιείται με λίγη ποσότητα λιπαρών (μια κουταλιά ελαιόλαδο φτάνει). Η συγκεκριμένη συνταγή δυστυχώς απαιτεί ψήσιμο μιας και όλη η γεύση έρχεται από το μαρινάρισμα της πατάτας που σιγοψήνεται στο φούρνο! Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη συνοδεία για να βουτήξετε τα λαχταριστά αυτά κεφτεδάκια από την αγαπημένη μου σως ταχίνι που σίγουρα έχετε δει σε πολλές από τις συνταγές μου. 

 

Υλικά:

ΓΙΑ ΠΕΡΊΠΟΥ 20 ΚΟΜΜΆΤΙΑ ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ 

  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες 
  • 60 ml ελαιόλαδο 
  • 1/2 κτλ γλυκού κύμινο 
  • 25γρ φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • ½ κτ σούπας ξίδι 
  • ½ κτλ σούπας πάστα Χαρίσσα 
  • ½ κρεμμύδι 
  • 250 γρ, περίπου μια κούπα, μαγειρεμένη κινόα

Για τη σως ταχίνι:

  • 3κτ σούπας ταχίνι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • χυμό από ένα λεμόνι 
  • αλατοπίπερο 

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς 
  2. Κόβετε τις πατάτες σε κυβάκια και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύτε το λάδι, το ξύδι, το κύμινο, αλατοπίπερο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τζίντζερ και τη πάστα χαρίσα. Βάζετε μέσα στη μαρινάδα τις κομμένες γλυκοπατάτες μέχρι να καλυφθούν σχεδόν ολόκληρες. 
  3. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και ψήνετε τις γλυκοπατάτες στο φούρνο για 10-15 λεπτά. 
  4. Όσο ψήνονται οι γλυκοπατάτες βράζετε τη κινόα με λίγο αλάτι σε περίπου διπλάσια ποσότητα νερού. 
  5. Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσουν και αλέθετε σε επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτετε και το κρεμμύδι στον επεξεργαστή για να λιώσουν μαζί τα υλικά. 
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη βρασμένη κινόα, αφού έχετε σουρώσει ότι νερό έχει περισσέψει με το πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύετε. 
  7. Παίρνετε ποσότητα ίση με μια κουταλιά της σούπας και πλάθετε με στεγνά χέρια σε κεφτεδάκια. 
  8. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί, απλώνετε τα κεφτεδάκια και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά. 
  9. Για να φτιάξετε το ντίπ ταχίνι ανακατεύετε όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων τύπου μούλτι. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό μέχρι το ντιπ να φτάσει στην ιδανική πυκνότητα. 

 

recipe credits: The Good life Eatery 

The Saucha Life

Healthy Food Blogger of The Saucha Life