Σχεδόν όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά το Viber, το WhatsApp, το Messenger για να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. «Τι λες να φάμε το βράδυ;», «Είσαι ήδη σπίτι;», «Μου λείπεις» – μηνύματα όπως αυτά, τα στέλνουμε στο έτερο μας ήμισυ γρήγορα και απλά μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό μας. Η συνήθεια μας αυτή, όχι μόνο διευκολύνει την επικοινωνία με το σύντροφο μας μέσα στην καθημερινότητα, αλλά επίσης μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε συνεχώς «συνδεδεμένοι» με αυτόν, καθώς βρίσκεται μόνο ένα μήνυμα μακριά.

Η αλήθεια είναι όμως, πως όσο εύκολα μπορούμε να στείλουμε μήνυμα, άλλο τόσο μπορούμε να το μετανιώσουμε αργότερα. Μια παρανόηση, μια λέξη μπορεί να φέρει την άλλη και μπορεί να προκύψουν νεύρα, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα από το πουθενά. Για να αποφύγετε αυτά τα κακά σενάρια, ακολουθήστε αυτούς του χρυσούς κανόνες στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε:

  1. 3 τελίτσες…

Εσύ μπορεί να θέλεις απλά να δώσεις έμφαση στα λεγόμενα σου, ο άλλος όμως πολύ εύκολα μπορεί να το εκλάβει ως υπαινιγμό. Οι τρεις τελίτσες λειτουργούν αρκετά αλλόκοτα για τον καθέναν. Στην πραγματικότητα, τα αποσιωπητικά χρησιμοποιούνται όταν δεν τελειώνει η φράση και αφήνουν μεγάλα περιθώρια στην ερμηνεία της. Επίσης, ενδέχεται να δηλώνουν κάποιο προιδεασμό συναισθήματος, όπως ειρωνεία, συγκίνηση, φόβος, δισταγμός, ντροπή, περιφρόνηση, απειλή κτλ. Αν δεν είναι αυτός ο σκοπός σας, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις τρεις τελίτσες…

  1. Οι φατσούλες με συνέπεια

Χρησιμοποιείτε πάντα φατσούλες, emoticon και αυτοκόλλητα; Ε, αν μια φορά το ξεχάσετε, μπορεί να προκαλέσετε αρνητισμό και δυσφορία στον άλλον. Αν για παράδειγμα απαντάτε συνέχεια με φατσούλες «κλαίω από τα γέλια» και ο σύντροφος σας πει κάτι αστείο και δεν το στείλετε, μπορεί να τον κάνετε να νομίζει ότι δεν σας κάνει πια να γελάτε, ότι δεν τον βρίσκετε πια διασκεδαστικό, ακόμη και ότι δεν ενδιαφέρεστε πλέον αρκετά γι’αυτόν. Μπορεί να ακούγεται αστείο και όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Όπως έχετε συνηθίσει εσείς να τα στέλνετε, έτσι έχει συνηθίσει και ο συνομιλητής σας να τα λαμβάνει. Είναι μέρος του κώδικα επικοινωνίας σας από ένα σημείο και μετά.

  1. Μην πέφτετε στην παγίδα

Το chat είναι η Νο. 1 παγίδα παρεξήγησης. Μια ατυχής λέξη είναι αρκετή για να πάρουν τα πλήκτρα φωτιά προκειμένου να αποκατασταθεί η αίσθηση της κατηγορίας που μπορεί να νιώσει ο άλλος. Μην πέφτετε στην παγίδα ούτε του θύτη ούτε του θύματος και αφήστε τα «ευαίσθητα» θέματα να συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

  1. Τα νέα φτάνουν γρήγορα

Εσάς πως θα σας φαινόταν αν ο σύντροφος σας, σας απαντούσε μετά από 4 ώρες στο μήνυμα που του στείλατε; Υποτίθεται ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας! Φυσικά, θα υπάρχουν φορές που απλά δεν θα μπορεί να σας απαντήσει και εννοείται πως πρέπει να δείξετε κατανόηση, αν ήταν σε meeting ή υπήρχε λόγος. Διαφορετικά, ακόμη και ένα smiley emoticon αρκεί για να δείξετε την ανταπόκριση σας.

  1. Άβυσσος το μυαλό όλων μας

Ορισμένα πράγματα είναι λογικό να τα ερμηνεύουμε με τον δικό μας τρόπο, ο οποίος διαφέρει από αυτό που εννοούσε το ταίρι μας. Αντί να του κρατάμε μούτρα εν αγνοία του, θα ήταν προτιμότερο να το ρωτήσουμε τι ακριβώς εννοεί. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να τον πάρουμε τηλέφωνο και να ξεδιαλύνουμε γρηγορότερα την κατάσταση. Να θυμάστε, ότι όσο αφήνουμε κάτι, αυτό έχει την τάση να γιγαντώνεται, επομένως είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα από νωρίς. Οι εικασίες μπορεί να φαίνονται πιθανά σενάρια, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται λανθασμένα.

  1. Η ειρωνία με φειδώ

Αυτό είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή. Εφόσον ο άλλος δεν σε βλέπει και δεν σε ακούει, δεν μπορεί να αντιληφθεί από τις εκφράσεις του προσώπου σου και τον τόνο της φωνής σου, αν είσαι ειρωνικός, υπαινικτικός, καυστικός ή απλά αστειεύεσαι. Μην καταχράζεσαι ρητορικές φράσεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και μηνυμάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

  1. Ο θυμός θα σε καταστρέψει

Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Πόσο μάλλον όταν σε βγάζει εκτός εαυτού και ξεσπάς σε όποιον και ό,τι βρεις μπροστά σου. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, θα ήταν προτιμότερο να πάρεις λίγο το χρόνο σου, να ηρεμήσεις, να δεις τα πράγματα πιο καθαρά και ύστερα να πιάσεις το κινητό στα χέρια σου, αντί να στείλεις κάτι που αμέσως μετά θα το μετανιώσεις. Το να στείλεις στην κοπέλα σου πως δεν θα βρεθείτε όλο το Σαββατοκύριακο, πως θέλεις να παραιτηθείς, πως θα χάσει ο Παναθηναικός αν δεν δεις το ματς και πώς όλα στη ζωή σου πάνε χάλια, επειδή σου άλλαξαν τη βάρδια και θα δουλέψεις το Σάββατο, είναι μάλλον «λίγο» υπερβολικό..

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist