Ιόλη Ανδρεάδη, Acting Yoga

Ioli Andreadi1 διατροφή υγεία ομορφιά

>>Τι είναι η Acting Yoga;

Η χρησιμοποίηση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο της yoga από ηθοποιούς και σκηνοθέτες δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μια παράδοση τουλάχιστον ενός αιώνα στη Δύση – και θεωρώ πολύ πιθανό να είναι και πολύ μεγαλύτερη. Η yoga έχει αποτελέσει και αποτελεί διεθνώς κομμάτι της μεθόδου πολλών δασκάλων του θεάτρου, όπως ο Στανισλάφσκι.

Η Acting Yoga, τώρα, είναι μια μέθοδος προσωπική. Αποτελεί μια σειρά πρακτικών yoga και ταυτόχρονα έναν τρόπος αντίληψης της κίνησης και της ύπαρξης του σώματος στο χώρο για ηθοποιούς.

Ξεκίνησα να την αναπτύσσω από το 2015, μέσα στα πλαίσια της δικής μου προετοιμασίας για τις παραστάσεις: Οικογένεια Τσέντσι, 210.000 οκάδες βαμβακιού, Το Φονικό στην Εκκλησιά, Young Lear, Το βασίλειο της γης, Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα και Ίων: μια εκδοχή για δύο πρόσωπα και πολλές φορές και μέσα στα πλαίσια της πρόβας. Προέκυψε από την ανάγκη για μια νέα οπτική γωνία, ένα νέο φίλτρο του τι συμβαίνει επί σκηνής. Αλλά και από την ανάγκη για έναν άλλο τρόπο κωδικοποίησης της συνεννόησης με τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζομαι, με τη βοήθεια ενός άλλου μέσου.

Ίσως να αποτελεί για μένα ένα είδος αντιπερισπασμού. Ό,τι πιο σημαντικό έχω να πω στους ηθοποιούς τους το λέω κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής, μέσα από απτά παραδείγματα. Έχει να κάνει ακόμη με τη θέληση για μια από κοινού συνειδητοποίηση των πρακτικών – και μαζί φιλοσοφικών – αναγκών ενός ηθοποιού εν ώρα πρόβας και παράστασης. Σε τι εστιάζουμε παίζοντας; Ποιες προτεραιότητες έχουμε; Και, εν τέλει, άραγε για ποιον να το κάνουμε όλο αυτό; Ποιο σκοπό να έχει, αν δε μας κάνει να καταλαβαίνουμε κάτι από τον εαυτό μας, αν δεν ερχόμαστε κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στη σχέση μας με μια αλήθεια;

 

>>Μιλήστε μας για τα σεμινάρια που πραγματοποιείτε.

Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων αυτών πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Εκεί, είχα τη χαρά να συνεργαστώ με μια ομάδα ηθοποιών που δόθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις μας και έχτισαν κι εκείνοι με την παρουσία τους, τις σκέψεις και την κίνησή τους χρήσιμες προτάσεις πάνω στον τρόπο που διδάχτηκαν. Αυτό τον καιρό σχεδιάζω στο μυαλό μου τη συνέχεια των σεμιναρίων την επόμενη χρονιά. Αυτού του τύπου η yoga καλό είναι να συμβαίνει πάντα πάνω σε μια θεατρική σκηνή, αντλώντας κάθε λεπτό από το συγκεκριμένο χώρο, τη σχέση με τον οποίο καλείται να βοηθήσει. Άλλωστε, αποτελεί και μια ειρηνική προσέγγιση, μέσω μιας ήρεμης αλλά όχι αμελητέας δύναμης, μέσω ενός ζωντανού αλλά φιλικού πάθος, του επαγγέλματος του ηθοποιού και της συνεργασίας του με άλλους και με το σκηνοθέτη του – σχέσεις που συχνά συνδέονται και με πολύ πιο έντονες συμπεριφορές.

 

>>Θεωρείτε ότι η Acting Yoga πρέπει να συνδυάζεται με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα;

Θεωρώ πως πάντα είναι χρήσιμο το μέτρο. Το νερό, τα φρούτα, οι σαλάτες, μια μεσογειακή διατροφή με κανονικά γεύματα σε σωστές ώρες, είναι σίγουρα βοηθητικά στην άσκηση, στην κίνηση, στη συγκέντρωση, στην αναπνοή μας. Όπως επίσης και η αποφυγή των καταχρήσεων, με την έννοια των πραγμάτων που ο καθένας αντιλαμβάνεται πως βλάπτουν τη σωματική και την ψυχική του υγεία. Οι καταχρήσεις αυτές δε σχετίζονται μόνο με την τροφή. Οι ίδιες οι σκέψεις μας μπορεί κάποιες φορές να μην είναι χρήσιμες στην ψυχή και το σώμα μας, ή οι συναναστροφές μας, ή το τι καταναλώνουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά, ή ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούμε αυτό που επιθυμούμε.

 

>>Ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως ναι. Είμαι πρώην καπνίστρια. Σταμάτησα επειδή δεν απολάμβανα πια το τσιγάρο. Πιστεύω πως η yoga έχει συμβάλει κατά πολύ στην επί τρία χρόνια τώρα αποχή μου. Προσπαθώ να κρατώ ένα λογαριασμό του πόσο αλλά κυρίως του τι τρώω και τι πίνω. Και αθλούμαι συχνά – εκτός της τελευταίας περιόδου, λόγω ενός μικροτραυματισμού. Πάνω απ’ όλα προσπαθώ να απολαμβάνω την τροφή, το ποτό και την ίδια την άθληση.

 

>>Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να μας δώσετε; 

Ο καθένας παίρνει τελικά αυτό που ο ίδιος θεωρεί χρήσιμο. Αυτό που εγώ σκέφτομαι σήμερα είναι πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη μέθοδο που τον ικανοποιεί και τον βοηθά να αντεπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες της εργασίας του – ή της ανεργίας του. Σήμερα ήμουν στην Εφορία, όπου είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την προσωπική μέθοδο εργασίας ενός υπαλλήλου με κάποιου είδους σωματική αναπηρία. Ο τρόπος που κινούνταν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέσα σε αυτό το ψυχρό και σκληρό, ως προς την πλειοψηφία του, κτίριο, η επιμέλειά του, ο τρόπος που έτρωγε κάθε λίγο μια μπουκιά φαί, που έπινε μια γουλιά από τον καφέ του και απολάμβανε την εργασία του, ο τρόπος που απολογούνταν για πράγματα που οι συνάδελφοί του θεωρούσαν αυτονόητα, η ευγένειά του, το γεγονός πως φαινόταν ευχαριστημένος που μπορεί να προσφέρει στους γύρω του, είχαν σαν αποτέλεσμα η αναπηρία του να αποτελεί πραγματικό και μετρήσιμο προτέρημα, όχι ως μια τρυφερή εικόνα, αλλά κυρίως γιατί έκανε τη δουλειά του καλύτερα, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από όλους τους άλλους γύρω του.

 

Ιόλη Ανδρεάδη
Email: acting.yoga.greece@gmail.com

Αυτό τον καιρό είναι σε πρόβες για τον Ίωνα του Ευριπίδη στο 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων με τους Δήμητρα Χατούπη και Κωνσταντίνο Μπιμπή στους ρόλους, σε δική της μετάφραση και κοινή προσαρμογή με τον Άρη Ασπρούλη. Σκηνικά-κοστούμια Δήμητρα Λιάκουρα. Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας. Μουσική: Νίκος Τουλιάτος. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Μιτζάλη. Η παράσταση θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 9 Αυγούστου και ώρα 7 μμ.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!