Το δημοφιλές παιχνίδι έχει αποδειχθεί ένα κοινωνικό πείραμα και πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτό.

Σημείο  κλειδί σε αυτό το παιχνίδι αποτελεί η κάλυψη της πρωταρχικής βιοτικής ανάγκης του ανθρώπου, δηλαδή της τροφής μέσω της νίκης αθλητικών διαγωνισμών.

Τα αποτελέσματα της ανεπαρκούς πρόσληψης τροφής είναι εμφανή, όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση των συμμετεχόντων, αλλά και στην απόδοση τους στα αγωνίσματα και στην ψυχολογία τους.

Ακόμα και μυώδη ή υπέρβαρα άτομα όπως ο Bo και ο Κωνσταντίνος, φαίνονται εμφανώς αδυνατισμένα και παρά το μαύρισμα η αίσθηση αδυναμίας είναι έκδηλη. Οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης, ο εκνευρισμός και η οξυθυμία είναι επίσης εμφανείς.

Αυτά τα σημεία είναι πολύ σημαντικά και θα άξιζε να επεκταθούν στους survivors της ζωής ή ακόμα και σε όσους λίγο πριν το καλοκαίρι προσπαθούν με ανορθόδοξο τρόπο να χάσουν βάρος.

Στο δημοφιλές παιχνίδι οι συμμετέχοντες υποβάλλονται εκούσια σε αυτή την χρονικά περιορισμένη διαδικασία με στόχο ένα χρηματικό ποσό. Στην ζωή, οι συμμετέχοντες σε μια δίαιτα υποβάλλονται εκούσια σε μια διαδικασία με κύριο στόχο την απώλεια κιλών.

Παρά τις διαφορές, όσοι από εμάς έχουμε καταφύγει σε αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς ,θα έχουμε διαπιστώσει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τους συμμετέχοντες του Survivor. Η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη οδηγεί σε γρήγορη απώλεια κιλών, κυρίως όμως γλυκογόνου και νερού, τα οποία επανέρχονται εύκολα. Παράλληλα, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει άμεσο αντίκτυπο στην μυϊκή μάζα και η σκέψη και επιθυμία της τροφής γίνεται πιο συνεχής και έντονη από ποτέ. Και στις δυο περιπτώσεις, το αρχέγονο ένστικτο θα οδηγήσει τον οργανισμό σε μια κατάσταση safe mode, με περικοπές των περιττών αναγκών (έμμηνος ρύση, νύχια, μαλλιά) και σε  επιθυμία για αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Στο μεν ελεγχόμενο περιβάλλον του reality, η τροφή δίνεται σε περιορισμένη ποσότητα από κάποιον τρίτο σαν έπαθλο. Ενώ στην καθημερινή ζωή, η τροφή καταλήγει να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα και σαν τιμωρία από άτομα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, συνοδεύεται πολλές φορές και από τύψεις. Είναι εύλογο, πως ο φαύλος κύκλος ξεκινά και στις δυο περιπτώσεις με περιορισμό της πρόσληψης και εκ νέου λήψη τροφής.

Παρόλα αυτά στο δημοφιλές παιχνίδι,  η ευθύνη ανήκει σε εξωτερικό παράγοντα (στους διοργανωτές), ενώ στη ζωή η ευθύνη σιγά σιγά περνά από το άτομο στην διατροφική διαταραχή.

Καθώς το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε παιδιά και εφήβους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να παρασυρθούν σε παράλειψη γευμάτων και ανορθόδοξο τρόπο σίτισης. Σε αυτή τη περίπτωση, η σωματική και ψυχική ανάπτυξη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όσο και αν αμφισβητείται η παρουσία των παιχνιδιών αυτών στην τηλεόραση,  καλό θα ήταν με θετική στάση να κρατήσουμε κάποια στοιχεία παρατήρησης της σημασίας της τροφής και να κτίσουμε μια καλύτερη σχέση μαζί της στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης.