Ηχολόγια

Την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ηχολόγια» (εκδόσεις Φίλντισι) κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Βασίλης Μπαρούτης.

Ηχολόγια, όπως μας ενημερώνει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα, «είναι όλα όσα φτάνουν στ’ αυτιά μας με όχημα τη νόηση, την καρδιά κι όχι το στόμα. Είναι οι μέσα μας φωνές που κυοφορούν τον λόγο. Αν θα ειπωθούν, αν θα γραφτούν, τελικά, κανείς δεν το γνω-ρίζει ακόμα».

Τα διηγήματα έχουν γραφτεί από το 2012 έως το 2016 και κάποια από αυτά έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονικά  λογοτεχνικά περιοδικά.
Παρ’ ότι κάθε διήγημα μοιάζει αυτόνομο σε σχέση με τα υπόλοιπα, όλα μαζί εξυπηρετούν το στόχο του συγγραφέα ο οποίος θα έχει επιτευχθεί εάν οι αναγνώστες του ταυτιστούν με ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση από όσες περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου, εάν αισθανθούν τα ηχολόγια που ψιθυρίζουν οι σελίδες στο γύρισμά τους.

«Άνθρωποι της διπλανής πόρτας» είναι κατά κύριο λόγο οι ήρωες των διηγημάτων του Βασίλη Μπαρούτη.
Κάποιος ψάχνει μέρος να στεριώσει όπως ο Γιακουμής, που πρωταγωνιστεί  στο «Παλιό λιμάνι», κάποιος άλλος περιγράφει  έναν ανεκπλήρωτο εφηβικό πόθο, όπως ο αφηγητής στο «Σπίτι απέναντι» και στο «Καλοκαίρι του ’97» ή κυνηγάει μία ανάμνηση- οδηγό, όπως ο μπαρμπα-Ανέστης στο «Ξαλάφρωμα», για να μη χάσει το δρόμο του προς το σπίτι όντας μεθυσμένος από τα χρόνια και το ποτό.

Μεταφέροντας μία έντονη συναισθηματική κατάσταση ή ένα προδιαγεγραμμένο τέλος άλλοι  ήρωες του βιβλίου αναποδογυρίζουν την πυξίδα της γραφής, ώστε να χαθούν από δική τους ευθύνη, όπως η «Κατερίνα», στο εκτενέστερο διήγημα της έκδοσης.

Στην «Κουβέντα» η λογική θα νικήσει τα πάθη και η αγάπη θα επιστρέψει έγκαιρα για να σκεπάσει τη φωτιά πριν φουντώσει.

Μερικές από τις ιστορίες πλέουν αμέριμνες σε ήρεμα αλληγορικά ύδατα. «Ο άσπρος πετεινός» και «Ο άνθρωπος ξυπνητήρι» θέτουν ερωτήματα στον αναγνώστη τα οποία μοιάζουν χαριτωμένα  στη μεταφυσική τους διάσταση.

Στο διήγημα «Η επιστροφή του Οδυσσέα» ο μύθος εξυπηρετεί μια άλλη ανάγνωση της προσωπικότητας του βασιλιά της Ιθάκης. (Το διήγημα έχει βραβευθεί από την Unesco- Iθάκης).

Το βιωματικό στοιχείο που υφέρπει στις σελίδες του βιβλίου μπορεί να το υποψιαστεί ο αναγνώστης, χωρίς όμως να μένουν οι αισθήσεις ακάλυπτες και να γλιστράει το ύφος σε φευγαλέες ματιές από την κλειδαρότρυπα.
Κάθε διήγημα προλογίζουν στίχοι αγαπημένων τραγουδιών, πιθανόν, προμαρτυρώντας την αίσθηση που θα ακολουθήσει από την ανάγνωση του κειμένου και δικαιολογώντας τον τίτλο του βιβλίου.

Τις σελίδες του βιβλίου κοσμούν σχέδια, που έχει εμπνευστεί από τα κείμενα ο φίλος καλλιτέχνης Γιώργος Σουρμελής.

Ο Βασίλης Μπαρούτης γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Φοίτησε στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας, στη Σχολή Διοίκησης Παραγωγικών Μονάδων.

Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Αγαπάει τη μουσική, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τις κακές συνήθειες και την καλή παρέα.

Τα πρώτα του γραπτά ήταν στίχοι.

Έχει κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής και με την παρέα των Luden labs συμμετείχε στην οργάνωση βραδιών ανάγνωσης στην Αθήνα.

Το διήγημα του «Τι νέα από την Κατερίνα;» τυπώθηκε το 2014 σε μορφή fanzine, ενώ μικρότερα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Θράκα.

Οι ήρωες της καθημερινότητας και η οικογένεια του αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης για τα γραπτά του.

H συλλογή διηγημάτων «Ηχολόγια» είναι το πρώτο του βιβλίο.

…………………………………………..

Εδώ, δεν πρόκειται για διαδρομές σε ανεξερεύνητα δάση, ούτε για φανταστικές ιστορίες σε εξωτικά νησιά. Η ψυχή του καθημερινού ανθρώπου έχει τις δικές της λέξεις, τα δικά της κλειδιά, που δεν υπακούουν σε κώδικες, σε γραφικές περιγραφές και βαθυστόχαστα συμπεράσματα. Η ανεπιτήδευτη διήγηση, μια προσωπική αυτό-εξομολόγηση στη ουσία, δεν έχει να κάνει με όλα αυτά. Εδώ πρόκειται για μια κουβέντα που άφησαν δυο φίλοι στη μέση. Πρόκειται για την κατάκτηση του απλού.

Γ. Δάγλας – ποιητής

Lifeme

Healthy is the new Sexy!