Μπορεί ο έρωτας χρόνια να μην κοιτά αλλά όταν υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι συνήθως δεν φαίνεται να κρατάει πολύ. Οι περισσότεροι τουλάχιστον πιστεύουν ότι μια τέτοια σχέση με χάσμα γενεών είναι ακόμη από την αρχή της καταδικασμένη. Υπάρχουν βέβαια και οι ρομαντικοί οι οποίοι δεν θέλουν να προδικάζουν μια τέτοια κατάσταση πριν καν αρχίσει.  

Γενικότερα, οι στατιστικές υποστηρίζουν ότι κατά κανόνα οι σχέσεις με διαφορά ηλικία δεν πετυχαίνουν. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να είμαστε ουδέτεροι και να μην πάμε με βάση τι είναι κοινωνικά αποδεκτό αλλά με το τι λένε οι έρευνες.

Η ηλικία λοιπόν όντως παίζει ρόλο ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι. Όσοι πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία τείνουν να συμπεραίνουν ότι αφού είναι χαρούμενοι είναι και ικανοποιημένοι, επειδή απλά υπάρχει χημεία μεταξύ τους, οπότε έχουν βρει ακριβώς αυτό που έψαχναν. Σε μια σχέση υπάρχουν πολλές φάσεις. Στην αρχή μπορεί να θεωρούν ότι όλα είναι υπέροχα καθώς έχουν τον αρχικό ενθουσιασμό, έτσι δεν βλέπουν ότι αυτή η ευτυχία είναι μόνο για έναν από τους δύο. Δεν γίνεται να οικοδομηθεί μια σχέση πάνω στην ευτυχία μόνο του ενός. Αργά ή γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα ζευγάρι που να μην έχει κανένα πρόβλημα και να μην έχει επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του μέσα σε μια σχέση, ειδικότερα μακροχρόνια. Οι σχέσεις που μελετάμε εκεί δοκιμάζονται και αρχίζουν να φαίνονται οι μεγάλες διαφορές. 

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τι εννοούμε διαφορά ηλικίας. Όταν κάποιος είναι λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο δεν θεωρείται διαφορά ηλικίας. Οι περιπτώσεις που εξετάζουμε υφίστανται όταν υπάρχει ένα χάσμα γενεών μεταξύ των δύο συντρόφων. 

Για να μην αναφέρουμε τις πολιτικές απόψεις, τα μελλοντικά σχέδια, τους φίλους, τη μουσική, τον τρόπο διασκέδασης και όλα τα πράγματα μεταξύ αυτών που δυσχεραίνουν μια σχέση καθημερινά και καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα της σχέσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ένας από τους εταίρους θα είναι δυσαρεστημένος εξαιτίας αυτών των παραγόντων. 

Επιπρόσθετα, όσων αφορά τον τρόπο σκέψης των δύο συντρόφων μερικοί νέοι άνθρωποι σκέφτονται πολύ πιο ώριμα από ότι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους ενώ κάποιοι μεγαλύτερη  με πολύ μεγαλύτερη ανωριμότητα. Έτσι, ορισμένες φορές δεν υπάρχει κάποια σύγκληση απόψεων αλλά και σκέψεων αφού ο καθένας πιστεύει αυθαίρετα κάτι για τον άλλο και προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες καταστάσεις οι οποίες δεν είναι πραγματικές. 

Έτσι, αρχίζουν σιγά σιγά τα πρώτα συννεφάκια να εμφανίζονται. Ας υποθέσουμε όμως ότι είναι μια τέλεια σχέση παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας και ότι όλα είναι καταπληκτικά. Είναι όλα όμορφα όχι επειδή κάποιος από τους δύο κάνει πίσω ή καταπιέζεται αλλά επειδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ιδανικής σχέσης: κατανόηση, αλληλοσεβασμό, ο ένας στηρίζει τον άλλο κλπ. Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε τα βαθύτερα αίτια πίσω από αυτή τη σχέση; 

Συχνά όταν ένα άτομο έχει σχέση με κάποιον μεγαλύτερο λέγεται ότι έχει κάποια συναισθηματικά κενά τα οποία επιθυμεί να του τα καλύψει ο σύντροφος του. Επιπρόσθετα, συχνά δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και αναζητούν επιβεβαίωση από το άλλο τους μισό. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν ο σύντροφος είναι μεγαλύτερος εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Με αυτό τον τρόπο το άλλο άτομο καλύπτει όλα τα συναισθηματικά του κενά. 

Από την άλλη, ο μεγαλύτερος σύντροφος για να είναι με άτομο μικρότερης ηλικίας φανερώνει ανασφάλεια για τον εαυτό του, αδυναμία επικοινωνίας με συνομήλικους του και πιθανότατα κάποια ανωριμότητα. Επιζητά στο σύντροφό του και αυτός την επιβεβαίωση αλλά και τον θαυμασμό. 

Πριν λοιπόν θεωρήσεις ότι ο έρως χρόνια δεν κοιτά σκέψου τι μπορεί να κρύβετε πίσω από αυτό και ποια θα είναι τα μελλοντικά προβλήματα. Ωστόσο, μην διστάσεις να ενθουσιαστείς και να ερωτευτείς αλλά να βάλεις που που μια δόση λογικής στην όλη τρέλα του έρωτα! 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!