Η παχυσαρκία θεωρείται σήμερα κάτι παραπάνω από απλός παράγοντας κινδύνου για την υγεία μας:  είναι μια ασθένεια από μόνη της! Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 6 νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, 4 εκ των οποίων μετά το 2012. Αποτελούν, όμως, μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής νόσου;

 

Αποτελεσματικότητα

Όπως και τα παλαιότερα, έτσι και τα νέα φάρμακα χρησιμοποιούνται καλύτερα ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος απώλειας βάρους που περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση από κάποιον ενδοκρινολόγο-διατροφολόγο.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στα φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν πολύ βάρος με ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ενώ άλλοι μπορεί να χάσουν λίγο ή καθόλου. Αν δεν ανταποκριθείτε στο ένα φάρμακο, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα άλλο. Συχνά απαιτείται η δοκιμή πολλών φαρμάκων μέχρι να βρεθεί το σωστό.

Τα φάρμακα απώλειας βάρους δεν θα απομακρύνουν τα κιλά σας εν μία νυκτί. Το επιτυχές αποτέλεσμα είναι μια μέση απώλεια βάρους περίπου 5% σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών.

 

Ποιοι πρέπει να τα λαμβάνουν;

Τα εγκεκριμένα φάρμακα προορίζονται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30, καθώς και για τα άτομα με ΔΜΣ 27 ή μεγαλύτερο που έχουν άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθριτικά προβλήματα ή άπνοια, τα οποία επιδεινώνονται όταν ο ασθενής είναι παχύσαρκος.

 

Είναι ασφαλή;

Κάποιες ουσίες, όπως η δεξφαινφλουραμίνη και η φαινφλουραμίνη, αποσύρθηκαν από την αγορά, καθώς συνδέονταν με βλάβες στις καρδιακές βαλβίδες. Ομοίως και η σιβουτραμίνη, που απομακρύνθηκε από τα ράφια των φαρμακείων, αφού ήταν υπαίτια για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Φυσικά, όπως όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έτσι και εκείνα που βοηθούν στην απώλεια βάρους συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συστατικό φαινοτερμίνη που απαντάται σε φαρμακευτικά σκευάσματα απώλειας βάρους, συνήθως δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν υψηλή πίεση ή άλλες καρδιακές παθήσεις. Η τοπιραμάτη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, συνεπώς οι γυναίκες που παίρνουν αυτήν την ουσία θα πρέπει να λάβουν ειδικές προφυλάξεις ώστε να μην μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια λήψης του φαρμάκου.

 

Πότε ένα φάρμακο απώλειας βάρους είναι «καλό»;

Εάν ένα φάρμακο σας βοηθήσει να χάσετε 5% του βάρους σας μέσα σε λίγους μήνες χωρίς παρενέργειες, τότε η λήψη του μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια. Τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ευρύτερου ιατρικού προγράμματος απώλειας βάρους, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκή ύπνο και μειωμένο στρες.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!