Ενδομητρίωση: Ένας ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

h,iil,ohio,,,, διατροφή υγεία ομορφιά

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική ένταση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώθουν πόνο κατά την περίοδο ή/και την επαφή, άλλες εμφανίζουν κύστες στις ωοθήκες, ενώ κάποιες δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για εγκυμοσύνη.

Τα διαφορετικά στάδια της ενδομητρίωσης ορίζονται ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, την έκταση των εστιών, την ύπαρξη κύστεων κλπ. Ο γυναικολόγος συνεκτιμά το ιστορικό της γυναίκας, τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και την κλινική της εικόνα (υπερηχογράφημα) προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της νόσου. Ο μόνος τρόπος όμως για να επιβεβαιωθεί 100% είναι με λαπαροσκόπηση, δηλαδή μια επεμβατική εξέταση κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τα όργανα και προχωρά στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (π.χ. αφαίρεση κύστης ενδομητρίωσης στην ωοθήκη).

Η ενδομητρίωση είναι ένας ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

Ορισμένες από τις ασθενείς που έκαναν επέμβαση για την ενδομητρίωση δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις που έχουν δημιουργηθεί από την επέμβαση ή στη μείωση των αποθεμάτων των ωοθηκών. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει μια μεγάλη κύστη ενδομητρίωσης, τότε μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση μεγάλου τμήματος της ωοθήκης κατά το χειρουργείο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια και πιθανώς να προκαλούνται προβλήματα υπογονιμότητας. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία της κάθε ασθενούς, αλλά πολύ συχνά οι ασθενείς αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε εξωσωματική προκειμένου να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Η εξωσωματική μπορεί να δώσει τη λύση

Κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει την ενδομητρίωση είναι ξεχωριστή και αντίστοιχα ο γιατρός θα πρέπει να προσαρμόζει τη θεραπευτική στρατηγική στις ιδιαίτερες ανάγκες της. Αν η ασθενής που χειρουργήθηκε για ενδομητρίωση προσπαθεί για μωράκι – και ειδικά αν είναι μεγαλύτερη σε ηλικία – τότε η κατάλληλη προσέγγιση μπορεί να είναι η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνήθως, ο προβληματισμός του γυναικολόγου αναπαραγωγής έχει να κάνει με 2 παράγοντες:

  • Όσο καθυστερεί να έρθει μια εγκυμοσύνη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ‘αναζωπύρωσης’ της ενδομητρίωσης, π.χ. να εμφανιστεί μια νέα κύστη,
  • Όσο περνάει ο καιρός, τόσο μειώνονται τα πολύτιμα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου εξωσωματικής και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και τη διερεύνηση της υπογονιμότητας από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων, μαιών και εμβρυολόγων.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!