Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ορισμένοι μαρτυρούν πως δεν μπορούν να αποχωριστούν την γλυκιά γεύση από το διατροφολόγιο τους. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που κάποιοι δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής σκεπτόμενοι ‹‹Η δίαιτα απαιτεί αποχή από τα γλυκά, δε θα τα καταφέρω.. συνεπώς δεν υπάρχει νόημα››. 

Η πεποίθηση πως η δίαιτα πρέπει να είναι στερητική και να απέχει από τα γλυκά, καλά κρατεί! Όμως μια ισορροπημένη διατροφή που έχει στόχο την απώλεια βάρους επιτυγχάνει όταν στηρίζεται σε όλες τις ομάδες τροφίμων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα, στην συχνότητα αλλά και τον τρόπο παρασκευής του τροφίμου. 

Τι εναλλακτικές με γλυκά μπορείτε να έχετε: 

  • Αρχικά στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες μπάρες δημητριακών με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, οι οποίες είναι γλυκές με χαμηλές θερμίδες. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε εύκολα σπιτικές μπάρες δημητριακών με μέλι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, κακάο προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες αφού μπορείτε εσείς να επιλέξετε την ποσότητα των υλικών που θα βάλετε περιορίζοντας τα υλικά που έχουν περισσότερες θερμίδες! 
  • Το ζελέ αποτελεί μια καλή εναλλακτική για αυτούς που προτιμούν πιο δροσιστικές γεύσεις. Μια μερίδα των 120γρ. περιέχει 64 θερμίδες ενώ αν επιλέξετε να καταναλώσετε ζελέ χωρίς ζάχαρη τότε η μερίδα έχει μόνο 10 θερμίδες.  
  • Νόστιμη και υγιεινή επιλογή αποτελούν το ρυζόγαλο και οι κρέμες. Το ρυζόγαλο με γεύση βανίλια ή πολίτικο στα 100γρ. περιέχει 100 – 120 θερμίδες κρέμα χωρίς ζάχαρη, mousse με γεύση σοκολάτα έχει στη μερίδα των 100γρ. μόλις 100 θερμίδες ενώ κρέμα με φυσικό γλυκαντικό και χαμηλά λιπαρά έχει 68 θερμίδες η μερίδα στα 100γρ. 
  • Για τους λάτρεις της σοκολάτας θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουν σοκολάτες με στέβια. Προσοχή στη ποσότητα! Αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι σοκολάτες δεν έχουν θερμίδες λόγω των γλυκαντικών αφού η θερμιδική διαφορά τους δεν είναι αξιόλογη. Όμως αποτελεί αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. 
  • Όσοι προτιμούν να καταναλώνουν τις μαρμελάδες αντί για μέλι, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουν μαρμελάδες οι οποίες δεν περιέχουν ζάχαρη, έχουν παρασκευαστεί από φρούτα ή από στέβια και δεν έχουν συντηρητικά. Μια μερίδα των 15γρ. περιέχει περίπου 33 θερμίδες ποσοστό πολύ λιγότερο από τις κοινές μαρμελάδες. 

 

Πηγή: diatrofi.gr

Lifeme

Healthy is the new Sexy!