Πόσες φορές το έχεις πει;

  • Γιορτάζει η αδελφή μου, δεν πειράζει θα φάω σήμερα!
  • Είναι Χριστούγεννα, Πάσχα, θα φάω, δεν πειράζει!
  • Έχει γιορτή η συνάδελφος στο γραφείο, θα φάω σήμερα.
  • Έχει γενέθλια η καλύτερη μου φίλη, δεν πειράζει, θα φάω σήμερα.
  • Έχει μαγειρέψει η μαμά μου και έχουμε τραπέζι.
  • Θα βγω με το αγόρι μου, θα φάμε, δεν πειράζει σήμερα!

.. και όμως πειράζει!

Αν κάτσεις να σκεφτείς τι φταίει τελικά και δεν μπορείς να ακολουθήσεις ένα σταθερό υγιεινό στυλ, τις περισσότερες φορές φταίνε τα «δεν πειράζει», που εν τέλει είναι τόσα πολλά, που πειράζουν και πολύ μάλιστα.

Τι συμβαίνει;

Πολλές φορές, η μαμά μου, μου λέει, «παιδί μου έφτιαξα τόσα πράγματα, φάε σήμερα, δεν πειράζει». Ακόμα λοιπόν δεν έχει αντιληφθεί, γιατί δεν τρώω. Δεν έχει αντιληφθεί ότι έχω επιλέξει να μη βάζω «σαβούρες» στο σώμα μου, να μην τρώω επεξεργασμένο αλεύρι ή το «αθώο» σπιτικό κέικ το οποίο έχει ένα σωρό ζάχαρη και αδιευκρίνηστης ποιότητας βούτυρα.

Επίσης, ένα μεγάλο λάθος, το οποίο έκανα ασυνείδητα, είναι ότι έτρωγα επειδή θεωρούσα ότι κατά αυτόν τον τρόπο, θα είχα καλύτερη επικοινωνία και κοινωνική αποδοχή. Πλέον, έχω αντιληφθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση. Μπορώ να πάω σε εστιατόρια με τις φίλες μου, αλλά θα φάω αυτό που θέλω εγώ και δεν θα «συμμετάσχω για συμπαράσταση σε καμία μαζική παρασπονδία». Όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Το θέμα είναι ότι δεν είσαι αρκετά εξοικειωμένος με το να λες όχι και επίσης, δεν είσαι τόσο συγκεντρωμένος στο στόχο σου. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να στερηθείς κάτι για 3 φορές την εβδομάδα, όταν τις άλλες 4 έχεις παρασυρθεί. Αποφάσισε αν θα το κάνεις ή όχι και ακολούθησε σταθερά την επιλογή σου. Δεν χρειάζεται να προκαλείς «σοκ» στον οργανισμό σου με αποτοξινώσεις και άλλες κακές μεθόδους για να ισορροπήσεις τα πράγματα μετα από από κάθε διατροφική παρασπονδία.

Zoe Dremetsika

Founder of Lifeme