Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όλοι σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να πέρασε ένας ακόμη χρόνος τόσο γρήγορα. Η αμέσως επόμενη σκέψη είναι τι θέλαμε να κάνουμε και τι τελικά πραγματοποιήσαμε – και κάπως έτσι, ξεκινάει ένας ετήσιος απολογισμός.

Προσωπικά, το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήγω είναι  ότι σημασία έχει να ζω και να χαίρομαι την κάθε στιγμή. Δεν θα δουλεύω 14 ώρες, δεν θα ακυρώνω προπονήσεις, θα βλέπω πιο πολύ την οικογένεια μου, θα αφιερώνω πιο πολύ χρόνο στο αγόρι μου, θα μαγειρεύω περισσότερο κλπ. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από την θεωρία. Θα σου αναφέρω τα 3 βήματα που θα σε βοηθήσουν, όχι μόνο να «χωνεύεις» ότι ο χρόνος κυλάει, αλλά ταυτόχρονα να σου αρέσει που περνάει.

  1. Ιεράρχησε τις προτεραιότητες σου

Σίγουρα η βασική προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία και ύστερα τα επαγγελματικά – κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως, η υγεία καταλήγει να έχει την τελευταία θέση στη λίστα. Σκεφτόμαστε πως στο βωμό της οικονομικής κρίσης, πρέπει να θυσιάζουμε ώρες ύπνου, χαλάρωσης, γυμναστικής, ώρες οικογενειακές, ώρες, ώρες… Δεν πειράζει το ένα, δεν πειράζει το άλλο, ώσπου κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως κάνεις το λάθος που είπες πως δεν θα ξανακάνεις. Υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως πάλι αμέλησες την υγεία σου. Υγεία είναι ο συνδυασμός θρεπτικής διατροφής, σωματικής άσκησης και καλής ψυχολογίας. Επομένως, όταν παραμελείς κάποιο συστατικό από αυτό το τρίπτυχο, η υγεία παύει να είναι η top προτεραιότητά σου.

Πολλές φορές παρασύρεσαι από τη ροή του χρόνου. Άλλες φορές πρέπει να επιλέξεις ένα ανάμεσα σε πολλά πράγματα που θέλεις. Συνήθως παίζει «υγεία ή χρήμα». Κάποιες φορές δίνεις μια άφεση στον εαυτό σου πως την παραμέλησες, επειδή κάτι έκτακτο συνέβη και έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει και δεν θα επαναληφθεί. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τις προτεραιότητες μας, no matter what!

  1. Θέσε τους στόχους σου

Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις. Έπειτα κάνε ένα πραγματοποιήσιμο πλάνο. Δεν μπορείς να ξυπνάς 6.00 για τρέξιμο. 😉 Αυτό που βοηθά πάντα είναι να τα καταγράφεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολύπλοκους συλλογισμούς. Απλά γράψε τους στόχους σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι να τους πετύχεις. Βεβαιώσου ότι είναι εφικτοί και βάλε ένα χρονοδιάγραμμα που θα σε «δεσμεύσει» να τους καταφέρεις.

  1. Φρόντισε εσύ τον εαυτό σου!

Η αλήθεια είναι μία. Εσύ πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να μην το περιμένεις από κανέναν άλλον. Ακόμα και αν θέλουν οι άνθρωποι γύρω σου να σε βοηθήσουν, ίσως δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν ή δεν μπορούν ή δεν το σκέφτονται καν. Η ποιότητα της ζωής σου είναι στο δικό σου χέρι. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν, που σου δίνουν χαρά και ικανοποίηση. Φρόντισε να συμπεριλάβεις την ποιότητα στην καθημερινότητα σου και αφού έχεις θέσει τις προτεραιότητες και τους στόχους σου, πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις πως ο χρόνος δεν κυλάει άσκοπα, αλλά οι μέρες περνούν δημιουργικά και όμορφα.

Zoe Dremetsika

Founder of Lifeme