Όλα τα παιδάκια δυσκολεύονται και έχουν μια άρνηση όταν φτάνουν στην κατάλληλη ηλικία και φάση που πρέπει να μάθουν να “φροντίζουν” μόνα τους για την προετοιμασία τους και κατ’ επέκταση και για την υγιεινή τους. Όταν δε πρόκειται για την στοματική υγιεινή τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Κάπου εκεί είναι όπου και οι γονείς απελπίζονται και τα βρίσκουν σκούρα. Αν και εσείς λοιπόν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση σας έχουμε τις ιδανικές δραστηριότητες. Μέσα από αυτές τα παιδιά θα διασκεδάζουν ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουν πώς να φροντίζουν τα δοντάκια τους αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν παραμελήσουν κάποιο κομμάτι της στοματικής τους φροντίδας.   

 

Χειροτεχνίες
Μια πολύ καλή λύση για να περάσουν καλά τα παιδιά αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις και να εκπαιδευτούν πάνω σε κάποιο θέμα είναι οι χειροτεχνίες. Πέρα από τα παραπάνω επιπλέον αναπτύσσουν την καλλιτεχνική πλευρά του εαυτού τους και εκφράζονται. Ας δούμε κάποιες από αυτές. 

 • Βούρτσισε τα δοντάκια: Θα χρειαστείτε μόνο κίτρινο χαρτί, ένα μολύβι, άσπρη και κόκκινη τέμπερα και πινέλα. Σχηματίστε ένα ωραίο στόμα στο κίτρινο χαρτί, ζωγραφίστε τα χείλη με το κόκκινο χρώμα και φτιάξτε με ένα μολύβι δοντάκια μέσα στο στόμα. Έπειτα, βάλτε τα παιδιά να χρωματίσουν με λευκό χρώμα τα δοντάκια σα να τα βουρτσίζουν. Δηλαδή, μια διαδικασία που πρέπει να κάνουν και στον εαυτό τους.
   
 • Collage με χαμόγελα: Μαζέψτε περιοδικά, εφημερίδες, φυλλάδια ή ό,τι άλλο σας είναι εύκαιρο και εύκολο  και κόψτε όλοι μαζί ωραία και λαμπερά χαμόγελα. Στη συνέχεια, κολλήστε τα με κόλλα πάνω σε ένα χαρτόνι.
   
 • Collage με φαγητά: Η διαδικασία είναι παρόμοια με παραπάνω. Μαζέψτε πάλι περιοδικά κλπ μόνο που αυτή τη φορά να κόψετε φαγητά. Σε ένα χαρτόνι ζωγραφίστε ή κολλήστε ένα όμορφο χαμόγελο και από κάτω κολλήστε φαγητά τα οποία είναι υγιεινά και κάνουν καλό στην υγεία! Μάλιστα όταν το τελειώσετε μπορείτε να το κολλήσετε και στο ψυγείο σας για να μπορούν πάντα να βλέπουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σνακ ή και ένα κανονικό γεύμα!
   
 • Αισθητηριακά: Κόψτε προσεκτικά τους πάτους από μεγάλα πλαστικά μπουκάλια και αναποδογυρίστε τα ώστε να μοιάζουν με δόντια. Μπορείτε να τα κολλήσετε μεταξύ τους και σε σχηματισμό χαμόγελου. Έπειτα, ψεκάστε τα με αφρό ξυρίσματος και δώστε στα παιδιά οδοντόβουρτσες ώστε να τα τρίψουν για να καθαρίσουν.
 • Γιγάντια οδοντόβουρτσα: Βοηθήστε τα παιδιά να κάνουν μεγάλες οδοντόβουρτσες. Χρησιμοποιήστε ένα πίνακα ανακοινώσεων και γράψτε πάνω του τον τίτλο «Υγιεινές συνήθειες». Διπλώστε στη μέση ένα λευκό χαρτόνι 9×12 και σχεδιάστε πάνω του λεπτές γραμμές. Έπειτα, βάλτε τα παιδιά να τις κόψουν για να γίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Πάρτε ένα χρωματιστό γυαλιστερό χαρτόνι και δημιουργήστε τη λαβή της οδοντόβουρτσας. Γράψτε πάνω το όνομα του παιδιού και κολλήστε τα όλα μαζί. Η γιγάντια οδοντόβουρτσά σας είναι έτοιμη! 

  

Πείραμα
Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε σχετικά με την οδοντική υγεία για να εκπαιδεύσετε τα παιδάκια με ένα πιο διασκεδαστικό τρόπο είναι να κάνετε όλοι μαζί το πείραμα με το αυγό. 

 1. Πριν ξεκινήσει το πείραμα βράστε ένα αυγό. 
 2. Χρησιμοποιήστε μια σκουρόχρωμη σόδα.
 3. Τοποθετήστε το αυγό στην σόδα για μια ημέρα. 
 4. Την επόμενη μέρα μιλήστε τους για το λόγο για τον οποίο πρέπει να διατηρήσουμε τα δόντια μας καθαρά και πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε καθαρά.  
 5. Στη συνέχεια, βγάλτε το αυγό έξω από τη σόδα. Είναι αποχρωματ
Lifeme

Healthy is the new Sexy!