Summer is here… Ίσως είσαι ήδη σε κάποιο νησί.. Η θερμοκρασία και η διάθεση ανεβαίνουν κατακόρυφα! Ένα δροσερό Cocktail, ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο Beach Bar ή ακόμα και στον κήπο του σπιτιού σου είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.. Και το ένα γίνεται δύο, και τα δύο τρία, ίσως και περισσότερα… Καλό θα ήταν λοιπόν, να γνωρίζεις τις διατροφικές παγίδες που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ για να το πιείς χωρίς να… σε “πιεί”.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις  για τα καλοκαιρινά ποτά σου.

Οι κρυμμένες θερμίδες στο αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι το βασικό συστατικό των ποτών. Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται από τον οργανισμό, αποδίδοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Kατ’ εξαίρεση, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά (πχ. η μπύρα βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά).

Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες. Τέλος, εκτός από τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών αυτών καθαυτών, η κατανάλωση τους, σχεδόν πάντα, πηγαίνει χέρι-χέρι με πολλά ανθυγιεινά σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά, με αποτέλεσμα η αύξηση του σωματικού βάρους να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται ενδεικτικά οι θερμίδες των ποτών που καταναλώνονται πιο συχνά:

Ποτό (% περιεκτικότητα
σε αλκοόλ)
Ποσότητα (ml) Αλκοόλ (γρμ) Θερμίδες
Μπύρα
Μπύρα (4%) 250 10 107
Μπύρα χωρίς αλκοόλ 250 38
Κρασί
Κρασί λευκό, ξηρό 120 11 80
Κρασί κόκκινο ή ροζέ 120 12 85
Κρασί γλυκό 120 12 85
Sangria 120 14 95
Porto 120 11 120
Σαμπάνια 120 12 100
Διάφορα οινοπνευματώδη

(με 40 % αλκοόλ)

Ουίσκι, τζίν, βότκα, ρούμι, ούζο 45 14 100
Cocktail
Bloody Mary 115
Caipiroska 150 180
Caipirinha 150 180
Cuba Libre 150 140
Daiquiri 150 220
Margarita 100 150
Mojito 150 220
Pina Colada 350
Tequila Sunrise 150 170

 

Και τι να κάνω;;; Διακοπές είμαι….

Γι’ αυτό το λόγο σου έχουμε μερικά tips για να πιεις με… λιγότερες τύψεις..!

  1. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτηράκια την εβδομάδα.
  2. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού. Με λίγα λόγια, η θεωρία που λέει να πιώ για παράδειγμα μια παγωμένη μπυρίτσα να ξεδιψάσω, δεν ισχύει.
  3. Αποφύγετε την κατανάλωση ποτών με μεγάλο ποσοστό αλκοόλ (πχ. ουίσκι, τζίν, βότκα, ρούμι, ούζο κτλ.). Προτιμήστε ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ (πχ. Μπύρα με ή ακόμα καλύτερα χωρίς αλκοόλ, λευκό κρασί, Sangria κτλ.)
  4. Αν πάλι δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά, καλό είναι να αποφύγετε την ανάμιξη τους (πχ. Ουίσκι-κόλα, τζίν τόνικ, Cocktails που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κτλ.). Προτιμήστε την ανάμιξη τους με αναψυκτικά τύπου Light ή Zero.
  5. Μην πίνετε με άδειο στομάχι! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πείνα, θα σας οδηγήσει στην κατανάλωση κάποιου ανθυγιεινού σνακ. Συνδυάστε το ποτό σας με ένα ωραίο καλοκαιρινό, ελαφρύ γεύμα.
  6. Τέλος, επειδή υπάρχουν πολύ επιτήδειοι που, προκειμένου να αποφέρουν χρήματα εις βάρος μας, προσφέρουν ποτά αμφιβόλου ποιότητας, προσέξτε πού και τι πίνετε. Με άλλα λόγια προσέξτε τις λεγόμενες “μπόμπες” που κυκλοφορούν. Αν δεν γνωρίζετε την ποιότητα των ποτών του καταστήματος που πρόκειται να επισκεφτείτε, προτιμήστε τα εμφιαλωμένα.

Να έχετε ένα όμορφο  καλοκαίρι!

Πηγή: www.diatrofi.gr

Lifeme

Healthy is the new Sexy!