Το γλυκό αυτό λοιπόν μπορεί να μην είναι πολύ φωτογενές αλλά είναι ιδανικό για τη μετάβαση πίσω στη γλυκιά ζωή μιας και είναι φτιαγμένο με ελάχιστο γλυκαντικό αφού χρησιμοποιούμε γλυκοπατάτες για να δώσουμε γλυκεία γεύση. Η γλυκοπατάτα εκτός από τη γλύκα της, προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που είναι σημαντική για ωραίο δέρμα και μαλλιά, καθώς και για την υγεία των ματιών. Αντί για αλεύρι η βάση είναι το αλεύρι αμυγδάλου και λίγο φαγόπυρο, έτσι τα κεκάκια μας δεν έχουν γλουτένη και είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Αν δε τα θέλετε σε ατομικές μερίδες μπορείτε να τα φτιάξάτε σε φόρμα για κέικ ή να απλώσετε σε ένα μεγάλο ταψάκι.  Πραγματικά τα κεκάκια γλυκοπατάτας δεν υστερούν σε τίποτα από τα κανονικά γλυκάκια.

 

ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ ΠΕΡΊΠΟΥ 10 ΚΟΜΜΆΤΙΑ)

  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • ¼ κούπας αλεύρι φαγόπυρου (ή ζέας)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κουταλάκια σούπας ωμή σκόνη κακάο
  • ¼ κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό
  • 3 μέτριου μεγέθους γλυκοπατάτες που έχεις βράσει σε νερό ή στον ατμό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκια του γλυκού σούπας σιρόπι σφενδάμου ή γλυκαντικό της αρεσκείας σας

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις βράζουμε σε νερό ή στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να μπορούμε να τις λιώσουμε και να τις κάνουμε πουρέ.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σκόνη σαν αλεύρι. Σπάμε τα καρύδια σε μικρότερα κομματάκια.
  4. Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά (και τα αμύγδαλα και τα καρύδια) σε ένα μπολ.
  5. Λιώνουμε τη γλυκοπατάτα μέσα στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων, και προσθέτουμε το αυγό, το σφένδαμο και το απόσταγμα βανίλιας ανακατεύοντας όλα μαζί μέχρι να ρευστοποιηθούν.
  6. Προσθέτουμε τα ρευστά υλικά στο μπολ με τα στεγνά και ανακατεύουμε. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο που σερβίρουμε το παγωτό βγάζουμε μπάλες από το μείγμα και τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. αφήνουμε διάστημα μεταξύ τους μιας και θα φουσκώσουν κι άλλο.
  7. Ψήνουμε για περίπου 15-18 λεπτά στο φούρνο.
  8. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν αφαιρέσουμε από τη λαδόκολλα.
The Saucha Life

Healthy Food Blogger of The Saucha Life