Τα μαλλιά σας λένε πολλά για εσάς 

Μακριά, κοντά, γερά ή λαμπερά, για τις περισσότερες γυναίκες τα μαλλιά είναι κάτι περισσότερο από μια δέσμη ινών. Είναι μια έκφραση του στυλ και της προσωπικότητάς σας. Αλλά αν ξεκινήσετε να χάνετε τα μαλλιά σας, μπορεί πραγματικά να τρελαθείτε.  

 

Η τριχόπτωση δεν είναι μόνο αρσενικού γένους 

Είτε είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους με τον ίδιο τρόπο με τους άνδρες. Μπορεί να υπάρχει αραίωση σε ολόκληρο το κεφάλι, ή στο κεντρικό μέρος και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ίσως να έχετε και ένα φαλακρό σημείο στο στέμμα του κεφαλιού σας. Ένα πράγμα που οι γυναίκες σπάνια έχουν: μια χαλαρή γραμμή μπροστά. 

 

Πως μεγαλώνουν τα μαλλιά;  

Το τριχωτό της κεφαλής σας φιλοξενεί περίπου 100.000 τρίχες. Η καθεμία έχει τον δικό της κύκλο ζωής. Ένα ωοθυλάκιο παράγει μια τρίχα που αναπτύσσεται με ρυθμό μισής ίντσας το μήνα. Κρέμεται εκεί για 2 έως 6 χρόνια, στη συνέχεια σταματά για περίπου ένα μήνα. Όταν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος, τα μαλλιά πέφτουν.  

 

Πόση τριχόπτωση είναι φυσιολογική;  

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες κάθε μέρα. Μην ανησυχείτε αν βρείτε μερικές στη βούρτσα σας ή στα ρούχα σας. Αλλά αν αρχίσουν να πέφτουν τούφες ή εάν παρατηρήσετε ότι γίνονται όλο και πιο αδύναμες με την πάροδο του χρόνου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. 

 

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης; 

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία. Οι λόγοι κυμαίνονται από ιατρικές καταστάσεις, σε παράγοντες άγχους και τρόπου ζωής, όπως η διατροφή. Τα γονίδια σας παίζουν επίσης ρόλο. Μερικές φορές οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν έναν συγκεκριμένο λόγο. Ως σημείο εκκίνησης, οι εμπειρογνώμονες απώλειας μαλλιών σας συνιστούν να ελέγξετε προβλήματα θυρεοειδούς και ανωμαλίες ορμονών. Τα μαλλιά συχνά μεγαλώνουν όταν η αιτία αντιμετωπίζεται. 

 

Μπορείτε να μετρήσετε την τριχόπτωση;  

Ναί. Οι γιατροί χρησιμοποιούν την κλίμακα Savin. Κυμαίνεται από την κανονική πυκνότητα μαλλιών σε ένα φαλακρό στέμμα, το οποίο είναι σπάνιο. Η κλίμακα βοηθά στην τεκμηρίωση της γυναικείας φαλάκρας, μια κατάσταση που ο γιατρός σας μπορεί να ονομάσει ανδρογόνο αλωπεκία. Μάλλον το γνωρίζετε ως αρσενικό μοτίβο φαλάκρα, αλλά επηρεάζει περίπου 30 εκατομμύρια γυναίκες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα γονίδια και η γήρανση παίζουν ρόλο, μαζί με τις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης. Τα μαλλιά σας θα μπορούσαν να αδυνατήσουν παντού, με τη μεγαλύτερη απώλεια στο κέντρο του τριχωτού της κεφαλής. 

  

Αιτία τριχόπτωσης#1 Προβλήματα με το θυρεοειδή   

Αυτός ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας αντλεί χημικές ουσίες που κρατούν το σώμα σας σε σωστή λειτουργία. Εάν εκρήγνυται υπερβολική ή πολύ λίγη ορμόνη θυρεοειδούς, ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών σας μπορεί να επηρεαστεί.  

 Αιτία τριχόπτωσης: #2 Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών 

Εάν έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ορμόνες σας είναι πάντα δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Το σώμα σας δημιουργεί περισσότερες αρσενικές ορμόνες, ή ανδρογόνο, από ό, τι θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον τριχοφυΐα στο πρόσωπό και το σώμα σας, ενώ τα μαλλιά στο κεφάλι σας πέφτουν. Το σύνδρομο αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ωορρηξίας, ακμή και αύξηση βάρους. Αλλά μερικές φορές το αραίωμα  των μαλλιών είναι το μόνο προφανές σημάδι. 

 

Αιτία τριχόπτωσης: #3 Μύκητες δέρματος  

 Όταν οι μύκητες επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής σας, ενεργοποιεί ένα ξεχωριστό μοτίβο απώλειας τρίχας – φαγούρα, στρογγυλά φαλακρά μπαλώματα. Μπορεί επίσης να φαίνεται κοκκινωπό και ερεθισμένο. Ο γιατρός σας θα σας δώσει θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί με άμεση επαφή, επομένως ελέγξτε και τα μέλη της οικογένειάς σας για συμπτώματα. 

  

Αιτία τριχόπτωση: #4 Γέννα   

Ίσως παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας φαίνονται πιο γεμάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα ορμονών τις διατηρούν από το να πέσουν. Αλλά όταν γεννηθεί το μωρό, τα πράγματα επανέρχονται στο φυσιολογικό και αυτά τα σκέλη θα πέσουν γρήγορα. Θα μπορούσατε να χάσετε πολλά μαλλιά αμέσως. Θα μπορούσε να χρειαστεί έως και 2 χρόνια οι θήλακες να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση.  

 

Αιτία τριχόπτωσης: #5 Αντισυλληπτικά χάπια 

Οι ορμόνες που καταστέλλουν την ωορρηξία θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αδυναμία των μαλλιών σας. Είναι ακόμα πιο πιθανό εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης. Μπορεί να συμβεί όταν σταματήσετε να παίρνετε το χάπι. Άλλα φάρμακα που συνδέονται με την τριχόπτωση περιλαμβάνουν τα αραιωτικά του αίματος και τα φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα και την κατάθλιψη. 

  

Αιτία τριχόπτωσης: #6 Εξαντλητικές Δίαιτες  

Μπορεί να χάσετε πολλά μαλλιά σας με μια εξαντλητική διατροφή. Και αν χάσετε 15 κιλά ή περισσότερα, μπορεί επίσης να αρχίσουν να πέφτουν τα μαλλιά σας για λίγους μήνες συνεχόμενους. Μην ανησυχήσετε πάρα πολύ, θα επανέλθουν όταν επιστρέψετε σε μια υγιεινή διατροφή. Επίσης, συχνά πέφτουν μαλλιά εάν παίρνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α ή δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. 

 

Αιτία τριχόπτωσης: #7 Σφιχτά χτενίσματα   

Δεν είναι μύθος: Φορώντας λαστιχάκια ή κάνοντας σφιχτές κοτσίδες μπορεί να ερεθιστεί το τριχωτό της κεφαλής σας και να προκαλέσουν τα μαλλιά σας να πέσουν. Αφήστε τα μαλλιά σας κάτω, και θα αυξηθούν κανονικά. Να γνωρίζετε ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των μορφών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής σας και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια μαλλιών. 

  

Αιτία τριχόπτωσης: #8 Θεραπεία για καρκίνο  

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, δύο από τις πιο ευρέως θεραπείες καρκίνου, μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά σας. Στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα, και οι δύο μπορούν να βλάψουν τους θύλακες των τριχών και να προκαλέσουν δραματική τριχόπτωση. Αλλά η ζημιά είναι σχεδόν πάντα περιοδική. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία σας, τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν. 

 

Αιτία τριχόπτωσης: #9 Υπερβολικό Άγχος 

Το φυσικό ή συναισθηματικό άγχος υψηλού επιπέδου μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: 

  •  Σοβαρή ασθένεια ή σοβαρή χειρουργική επέμβαση 
  • Τραύμα που περιλαμβάνει απώλεια αίματος 
  • Σοβαρή συναισθηματική δυσφορία 
  • Έντονος και πιεστικός ρυθμός καθημερινότητας 

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 6 έως 8 μήνες. 

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!