Μια έρευνα του 2014 μας απέδειξε οτι στην Ελλάδα διανύουμε μια εποχή ακινησίας. Στην ερώτηση πόσο συχνά κάνετε άσκηση ή οποιοδήποτε σπόρ, το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ΠΟΤΕ!

Αν δεν είναι αυτή μια ανησυχητική απάντηση, δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι. Φυσικά δεν φταίς μόνο εσύ που δεν κινείσαι, αφού από τα μαθητικά σου χρόνια κανένας δάσκαλος δεν προσπάθησε να σε μυήσει στη γυμναστική και να σου εμφυσήσει την αναγκαιότητα της άσκησης για την υγεία και την ευεξία. Με αυτούς και άλλους παρόμοιους λανθασμένους χειρισμούς, καταφέραμε οι επαγγελματίες της άσκησης να αποτρέψουμε εσένα και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού οχι μόνο από την άσκηση αλλά ακόμα και από την απλή κίνηση.

Φυσικά στην «ακινησία» που σε διακατέχει φταίει και ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης που έχει ως απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση της κίνησης ώστε όλα να έρχονται έτοιμα μπροστά σου. Έτσι λοιπόν τη δουλειά σου μπορείς να την κάνεις ακόμα και από τον καναπέ του σπιτιού σου, ενω ακόμα και  το φαγητό σου μπορείς να το παραγγείλεις μέσω κινητού,  pc ή tablet , και να έρθει στο σπίτι. Έχασες λοιπόν ακόμα και τη λίγη κίνηση που είχες στη ζωή σου, επειδή κανένας δεν σε εκπαίδευσε να την αναζητήσεις με αποτέλεσμα να μένεις… ακίνητος.

Η ακινησία:

  1. Αντιστοιχεί με το κάπνισμα 7 περίπου τσιγάρων ακόμα και για τους μη καπνιστές
  2. Έχει αρνητικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, αφού η κίνηση συμβάλλει στον καθαρισμό των αρτηριών σου. Ο μη καθαρισμός των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου στην απόφραξή τους (π.χ. έμφραγμα).
  3. Είναι ζημιογόνος για τους πνεύμονες καθώς δεν ενεργοποιείται ένα μεγάλο μέρος των κυψελίδων που δεσμεύουν το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται.
  4. Το σκελετικό σύστημα ατροφεί αφού δεν δέχεται κανένα φορτίο που θα το ασκούσε, λόγω της καθιστικής ζωής (π.χ. οστεοπόρωση).
  5. Το μυϊκό σύστημα ατονεί αφήνοντας όλη την πίεση της καθημερινότητας να περνάει στους τένοντές σου, στις αρθρώσεις σου και στους συνδέσμους, τραυματίζοντάς τους σε βάθος χρόνου ή απλά με μια λανθασμένη κίνηση (π.χ. τενοντίτιδες, ρήξη συνδέσμων, κοίλες σπονδυλικής στήλης).

Το λάθος είναι οτι έχεις συνδέσει την κίνηση με την άσκηση και την άσκηση με κάτι που είναι επίπονο, απαιτητικό σε τεχνική και χρονοβόρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. ή W.H.O.) συστήνει  πέντε φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση 40 λεπτών (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ) και δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις δύναμης (π.χ. βάρη, ασκήσεις με λάστιχα και αντιστάσεις, pilates, yoga κλπ). Με την πάροδο του χρόνου δίνει εναλλακτικές που δύσκολα πλέον μπορείς να απορρίψεις:

  1. Ή 5 φορές την εβδομάδα από 4 δεκάλεπτα την ημέρα αερόβια άσκηση και 2 φορές ασκήσεις δύναμης μέχρι 45 λεπτά.
  2. Ή 150 λεπτά κίνησης για καλή υγεία, ενώ για καύση λίπους μέχρι 250 λεπτά την εβδομάδα, και να μην ξεχνάμε τις ασκήσεις δύναμης κυρίως για λόγους μυοσκελετικής προστασίας.
  3. Ή 10.000 βήματα την ημέρα που μπορείς να τα υπολογίσεις με ένα φτηνό βηματομετρητή ή να κατεβάσεις στο smartphone  μια από τις πολλές αντίστοιχες εφαρμογές που υπάρχουν. Προσοχή! Αν κάνεις λιγότερα βήματα ανα ημέρα, μην πας απευθείας στα 10.000. Ανέβασε 1.000 βήματα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι, και τήρησέ τα για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Έπειτα πρόσθεσε άλλα 1.000 διατήρησέ τα και αύξανε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσεις τον στόχο σου.

Ωστόσο, μια από τις τελευταίες μελέτες του προηγούμενου έτους έδειξε οτι από 1 έως 74 λεπτά κίνησης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα εως και 19%!

Αρχικά, λοιπόν, βάλε εφικτούς στόχους για να προλαβαίνει το σώμα σου να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και  για να έχεις πάντα θετική ψυχολογία. Ακόμα λοιπόν και αν θεωρείς οτι είναι ανέφικτοι οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μην ξεχνάς οτι οποιαδήποτε μορφή κίνησης οποιασδήποτε διάρκειας  μέσα στην εβδομάδα, μόνο οφέλη μπορεί να  αποφέρει.Το σώμα σου είναι φτιαγμένο να δέχεται φορτία και να κινείται.

Θυμήσου… Δεν είσαι δέντρο, μπορείς και επιβάλλεται να κινηθείς…