Είτε είστε λάτρης του κρασιού είτε βρίσκετε το κρασί τόσο μυστικό όσο η θεωρία των χορδών, μην ανησυχείτε – το Lifeme είναι εδώ! Σας παραθέτουμε επτά αλήθειες που ίσως δεν ξέρετε για το κρασί και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

  1. Ένα μέσο μπουκάλι κρασιού φτιάχνεται από 600-800 σταφύλια

Χρειάζονται πολλά σταφύλια για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι κρασί και αυτός ο αριθμός είναι μια πρόχειρη εκτίμηση – τα περισσότερα οινοποιεία μετρούν με το αμπέλι ή το στρέμμα και κάποιοι λένε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 1.200 σταφύλια. Με άλλα λόγια, κάθε μπουκάλι κρασί χρησιμοποιεί περίπου 2,4 κιλά σταφύλια.

  1. Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, είχε διαγραφεί οποιαδήποτε αναφορά στο «κρασί» από βιβλία και την Αγία Γραφή

Οι ποτοαπαγορευτές είχαν αρκετά ακραίες απόψεις. Όχι μόνο απαγόρευσαν το αλκοόλ, αλλά ορισμένες ομάδες ατόμων εργάστηκαν σκληρά για να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά του «αλκοόλ» από την ελληνική και τη ρωμαϊκή λογοτεχνία – κυρίαρχο παράδειγμα η Βίβλος, για την οποία ισχυρίζονταν πως αναφέρεται σε «χυμό σταφυλιού».

  1. Το κρασί αποθηκεύεται στο πλάι για να μην μπαίνει αέρας

Σπάνια θα δείτε το κρασί να αποθηκεύεται σε όρθια θέση και αυτό δεν έχει σχέση με την εξοικονόμηση χώρου. Όταν ένα μπουκάλι είναι οριζοντίως, το κρασί κρατά το φελλό υγρό αποτρέποντας το στέγνωμα, τη συρρίκνωση ή την είσοδο αέρα, κάτι που θα το κατέστρεφε. Ωστόσο, εάν το μπουκάλι σας έχει πλαστικό φελλό, μη διστάσετε να το κρατήσετε όρθιο.

  1. Εάν ένας σομελιέ σας δώσει τον φελλό, μην το μυρίσετε

Ο φελλός είναι για εξέταση. Ελέγξτε αν είναι ολόκληρος – ένας κατακερματισμένος ή μουχλιασμένος φελλός μπορεί να σημαίνει κρασί κακής ποιότητας ή αποθήκευσης.

  1. Τα ποτήρια χωρίς στέλεχος κάνουν κακό στο κρασί

Αν και τα χαμηλά ποτήρια φαίνονται κομψά και είναι λιγότερο επιρρεπή σε θραύσεις, δεν είναι καλά για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το κρασί. Το στέλεχος υπάρχει για να κρατήσει μακριά τη θερμότητα του χεριού σας. Εάν κρατάτε το ποτήρι για πολλή ώρα, αυξάνετε τη θερμοκρασία του κρασιού, η οποία μπορεί να επηρεάσει τελικά τη γεύση.

  1. «Θερμοκρασία δωματίου» δεν σημαίνει ό,τι να ‘ναι

Συνήθως τα περισσότερα κρασιά σερβίρονται σε «θερμοκρασία δωματίου» ή ελαφρώς διατηρημένα με απλή ψύξη. Δεν θέλετε ένα μπουκάλι κρασί που έχει μείνει σε ένα δωμάτιο με περισσότερους από 70 βαθμούς, ούτε ένα που έχει συντηρηθεί για ώρες στο ψυγείο. Με απλά λόγια, το λευκό κρασί είναι καλύτερο μεταξύ 55 και 60 βαθμών κελσίου, ενώ το κόκκινο είναι καλύτερο γύρω στους 60-65 βαθμούς.

  1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τις αμπελουργικές περιοχές

Το «terroir» είναι ένας όρος που αναφέρεται στη θερμοκρασία, το έδαφος, την έκθεση στον ήλιο και το ρυθμό ανάπτυξης των αμπελιών. Είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες περιοχές είναι γνωστές ως ιδιαιτέρως οινοποιήσιμες, όπως το Μπορντό. Αλλά ακόμη και μια αλλαγή 1-2 βαθμών στη θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει την ποιότητα και την ποικιλία των σταφυλιών που καλλιεργούνται. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αυτές οι γνωστές περιοχές μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν την ποιότητα που τις έκανε διάσημες. Μην εκπλαγείτε αν μετά από χρόνια αγοράζετε φανταστικό κρασί από μέρη όπως η Κίνα ή η Σκωτία.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!