6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου

Η περίοδός σου και όλα όσα συνεπάγονται μαζί με αυτή είναι ικανά να σε κάνουν να θέλεις να κάτσεις σπίτι και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Κάπως έτσι εξαφανίζεται και η όρεξη σου για το γυμναστήριο και οποιαδήποτε είδους άσκηση. Θες λοιπόν να κάτσεις σπίτι και να ενδώσεις σε αυτή την ανεξήγητη όρεξη που σου έχει έρθει για το οτιδήποτε, από γλυκό έως παστές σαρδέλες. Έτσι, όμως σίγουρα αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα δεν εξαφανίζεται αλλά επιδεινώνεται. Μια τέτοια συμπεριφορά επομένως δεν ωφελεί καθόλου όχι μόνο τη διάθεσή σου αλλά και το σώμα σου. Αν πας όμως κόντρα σε αυτή την ομολογουμένως λίγο μίζερη κατάσταση και γυμναστείς, έστω για λίγο και όχι τόσο έντονα, θα δεις βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Ανακάλυψε τι πρέπει να γνωρίζεις για την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. 

 

Έχει σημασία το είδος της άσκησης
Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι καλύτερο από το να κάτσεις σπίτι. Σίγουρα σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που σηκώθηκες από το κρεβάτι/καναπέ σου και πήγες στο γυμναστήριο. Ωστόσο, αφού έκανες το πρώτο βήμα προτίμησε μια προπόνηση υψηλής έντασης. Η άσκηση υψηλότερης έντασης απελευθερώνει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες που εκπέμπονται στο μυαλό μας όταν ασκούμαστε και μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και στην απαλλαγή από τις προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που παράγονται κατά την εμμηνόρροια. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, μυϊκές συσπάσεις, πόνο και πυρετό. Έτσι, όσο περισσότερες ενδορφίνες απελευθερώνεις, τόσο λιγότερο πόνο περιόδου αισθάνεσαι. 

Θέλεις ακόμα ένα λόγο γιατί να προτιμήσεις μια προπόνηση υψηλής έντασης από ένα μάθημα γιόγκα; Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και αυτό σημαίνει ότι το σώμα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στους υδατάνθρακες και το γλυκογόνο πιο εύκολα από ό, τι μπορεί όταν τα οιστρογόνο είναι σε υψηλά και φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προπόνησης είναι πιο εύκολα διαθέσιμα και έτσι μπορείς να κάνεις πολλές παραπάνω καύσεις από τις συνηθισμένες. 

 

Προτίμησε cardio από ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης
Εάν κύριος στόχος των προπονήσεων σου, σε τέτοιες περιόδους, είναι να μετριάσεις τα συμπτώματα της περιόδου σου, τότε πρέπει να προτιμήσεις την αερόβια άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων περιόδου – όταν η αερόβια άσκηση ανεβαίνει, τα συμπτώματα μειώνονται. Κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις προπονήσεις ενδυνάμωσης. 

Για να μην αναφέρουμε ότι η θερμοκρασία του σώματός σου είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη όταν βρίσκεσαι στην περίοδο σου, χάρη στην πτώση των ορμονών. Αυτό αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να κουραστεί και μπορείς να αποθηκεύσεις περισσότερη θερμότητα χωρίς να εξαντλείς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό για εσένα πρακτικά; Αυτές οι προπονήσεις θα σου φαίνονται πιο εύκολες από όταν δεν είσαι στις μέρες σου και θα βγαίνουν με λιγότερη κούραση.  

 

Η άσκηση δεν θα μειώσει τη ροή σου
Τις πρώτες μέρες της περιόδου σου, όπου και η ροή είναι πιο μεγάλη, είναι απίθανο να επιλέξεις να πας σε ένα μάθημα TRX. Αν δεν ακολουθείς ένα συστηματικό πρόγραμμα προπονήσεων, αχ τι να σε κάνω κανονικά θα έπρεπε, τότε μικρό το κακό. Αν όμως είναι μέρος της καθημερινότητάς σου τότε το να πιέσεις τον εαυτό σου και να πας μπορεί να σε βοηθήσει πολύ! Η τακτική άσκηση (και μια υγιεινή διατροφή) μπορεί να σημαίνει λιγότερα σωματικά λίπη, πράγμα που σημαίνει λιγότερα οιστρογόνα και μια ελαφρύτερη εμμηνορροϊκή ροή. 

Δυστυχώς, το TRX δεν θα σε βοηθήσει αν έχει ήδη αρχίσει η περίοδος σου καθώς η μήτρα σου δεν θα υποστεί καμία ξαφνική αλλαγή με την μια προπόνηση. Δεδομένου ότι τα τοιχώματα της μήτρας έχουν ήδη διογκωθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, από τη στιγμή που έρχεται η περίοδος σου είναι απλώς στη διαδικασία της απόρριψης επειδή δεν είσαι έγκυος. Έτσι, ο ιδρώτας σου δεν θα αλλάξει πόσο βαριά η περίοδος σου θα είναι αυτή τη στιγμή. 

 

Η άσκηση μπορεί όμως να βοηθήσει με τα άλλα συμπτώματα
Εντάξει, μπορεί η άσκηση να μην μπορεί να βοηθήσει άμεσα και γρήγορα στην μείωση της ενοχλητικής μεγάλης ροής αλλά μπορεί σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων. Ένα από τα πιο άσχημα συμπτώματα στο οποίο μπορεί να είναι σωτήρια είναι το φούσκωμα. Καθώς ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα αποβάλλει νερό, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει από ένα μεγάλο μέρος του φουσκώματος. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή και τακτική γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου -τρεις φορές την εβδομάδα- ειδικά με προπόνηση αερόβια, κάποια από τα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στο στήθος μειώνονται αισθητά. 

 

Δεν είναι πιο πιθανό να υποστείς  κάποιον τραυματισμό
Φυσικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σου είναι καλό να δώσεις λίγο παραπάνω προσοχή στην ποιότητα της προπόνησης σου αλλά και στην ένταση. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς για αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού. Η προσαρμογή της άσκησης σας για αυτές τις ημέρες είναι πραγματικά ένας μύθος. Η μόνη περίπτωση στην οποία θα πρέπει να προσέξεις λίγο παραπάνω είναι αν χάνεις υπερβολικά πολύ αίμα. Τότε θα πρέπει να χαμηλώσεις λίγο τους ρυθμούς. 

Σύμφωνα, με μελέτες ο κίνδυνος για κάποιο πιθανό τραυματισμό είναι πιο μεγάλος κατά τη διάρκεια της προαγωγικής φάσης, όταν αρχίζουν να παράγονται ορμόνες, οι ωοθήκες διεγείρονται, το ωοθυλάκιο αρχίζει να ωριμάζει. Αυτό συμβαίνει συνήθως από τις ημέρες 9 έως 14 ενός κύκλου 28 ημερών, οπότε ναι, είναι μετά τη λήψη της περιόδου πιο πιθανός κάποιος τραυματισμός. 

Για να μην αναφέρουμε ότι, αν και ο κίνδυνος τραυματισμού μιας γυναίκας είναι υψηλότερος, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η νευρομυϊκή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στο μισό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο που τα γόνατα των γυναικών κινούνται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως σε σύγκριση με την ωορρηξία. Έτσι, αν μάθεις να μετατοπίζεις σωστά το βάρος σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορείς να τα αποφύγεις όλα. 

 

Η απόδοση σου ακόμα είναι η καλύτερη δυνατή
Εκτός και αν έχεις υπερβολικά μεγάλη ροή η προπόνηση σου μπορεί να είναι ίδια ακριβώς με όλες τις προηγούμενες φορές, αν όχι και καλύτερη. Τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου. Μάλιστα, αυτό το στοιχείο το έχουν αποδείξει και έρευνες που έγιναν σε επαγγελματίες αθλήτριες σε συσχετισμό με την απόδοση τους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Γι΄αυτό μην το βάζεις ποτέ κάτω και μην ξεχνάς ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα! 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!