Νομίζεις ότι ξέρεις όλους τους μυς στο σώμα σου; Ξανασκέψου το. Υπάρχουν μυς που πιθανότατα δεν έχεις ακούσεις ποτέ και ενδεχομένως δεν τους συμπεριλαμβάνεις στην τακτική σου προπόνηση. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως αν αυτοί οι μυς παραμείνουν λιγότερο ανεπτυγμένοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους, μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τραυματισμούς, ενίοτε σοβαρούς (σκίσιμο επιχείλιου χόνδρου κ.α.). Γι’ αυτό, ετοιμάσαμε μία λίστα με τα μέρη του σώματος που δεν θα πρέπει να περνούν «απαρατήρητοι».

  1. Ο ιγνυακός μυς

Ο ιγνυακός είναι ένας κυκλικός μυς που περιβάλλει την κορυφή της κνήμης και είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της σταθερότητας του γόνατος. Σίγουρα έχεις δει αυτούς τους φουσκωτούς bodybuilder-άδες με τα δυσανάλογα μικρά γόνατα. Αυτό οφείλεται στον αγύμναστο ιγνυακό μυ, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σταθερότητας και πτώσεις.

Αν στο γυμναστήριο ασχολείσαι μόνο με τον κορμό του σώματος, θεωρώντας πως το τρέξιμο ή ο διάδρομος είναι αρκετά για τα πόδια, κάνεις λάθος. Θα πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμα σου ασκήσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα πόδια (ει δυνατόν και σε κάθε πόδι ξεχωριστά – αυτό θα εκπαιδεύσει τον μυ να αντιμετωπίζει μόνος του τις καταστάσεις έλλειψης σταθερότητας).

  1. Οι μικροί καμπτήρες

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα φέρει πολλά αποτελέσματα για τους μεγάλους καμπτήρες του ισχίου. Μια μικρή, υποτιμημένη ομάδα μυών είναι οι μικροί καμπτήρες του ισχίου. Αυτή η ομάδα μυών είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί μπορεί (αν προπονηθεί σωστά) να αποτρέψει σπασίματα στους γοφούς και την ευρύτερη περιοχή.

Για να προπονήσεις τους μικρούς καμπτήρες, μπορείς να κάνεις την άσκηση που φέρνεις τα γόνατα προς το στήθος. Η αντίσταση που δημιουργείται αναπτύσσει τους μυς εκείνης της περιοχής, αλλά και τους κοιλιακούς.

  1. Η ομάδα μυών «SITS»

Τα αρχικά SITS αναφέρονται σε τέσσερις διαφορετικούς μυς: τον υπερακανθίο, τον υπακάνθιο, τον ελάσσωνα στρογγυλό και τον υποπλάτιο. Αυτοί οι τέσσερις μυς δουλεύουν μαζί όταν περιστρέφουμε τον βραχίωνα. Για να τους γυμνάσεις, αρκεί να περιστρέψεις τον βραχίωνα. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει τοποθετώντας το χέρι σου, σε ορθή γωνία και τον αγκώνα κολλητά στον κορμό, ακριβώς μπροστά από το στομάχι σου. Στη συνέχεια, περίστρεψε προς τα έξω και προς τα μέσα.

  1. Ο απιοειδής μυς

Αν έχεις κάνει ασκήσεις σε μπάλες, θα έχεις νιώσει έναν ευχάριστο πόνο κοντά στους γλουτούς. Το πιθανότερο είναι να ένιωσες τον απιοειδή σου. Είναι ένας μυς κάτω από τους γλουτούς που περιστρέφει το γόνατό σου προς τα έξω και είναι υπεύθυνος για την ευθυγράμμιση των γοφών. Ένας τραυματισμός στον απιοειδή οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, όπως ισχιαλγία ή διαταραχή της βάδισης (περπάτημα, τρέξιμο κ.λπ.). Για να προπονήσεις τον απιοειδή, κάνε ασκήσεις που στρέφουν το γόνατο προς τα έξω: γόνατα λυγισμένα 90 μοίρες, deadlifts και βαθιά καθίσματα.

  1. Ο βραχιωνικός μυς

Σίγουρα είναι σημαντικό να προπονείς τους δικέφαλους, αλλά δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κίνηση του χεριού. Ο βραχιωνικός μυς, που βρίσκεται βαθιά μέσα στους δικεφάλους, ξεκινά από την κορυφή του ώμου και έχει άλλα δύο σημεία πρόσδεσης, ένα στην ωλένη και ένα στην ακτίνα (οστά του κάτω βραχίονα). Για να τους εξασκήσεις, λύγισε τον αγκώνα μέσω οποιασδήποτε άλλης άσκησης (π.χ. βαράκια). Το πρόβλημα συνήθως υπάρχει σε αθλητές που είχαν ασχοληθεί πολύ με ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα που επικεντρώνονται στα πόδια.

  1. Sartorius

Αυτός ο μυς ανήκει στους καμπτήρες του ισχίου και είναι ιδιαίτερα υποτιμημένος. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλά για την υγεία του γονάτου καθορίζονται από τους καμπτήρες του ισχίου. Έχουμε ήδη εξηγήσει πως είναι σημαντικό το γόνατο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Για να προπονήσεις τον Sartorius, ένταξε στην προπόνησή σου squats για κάθε πόδι, deadlifts και kettlebells για κάθε χέρι.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!