Ήρθε ο καιρός να ενημερωθείς για τα μάτια σου: Ερυθρότητα, κνησμός, δάκρυα, ευερεθιστότητα…. Όποιο και αν είναι το σύμπτωμα σου έχουμε λύσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δεις καθαρά πάλι.

Είτε μοιάζεις σαν να έκανες το μεγαλύτερο ξενύχτι, είτε αισθάνεσαι τόση φαγούρα που θες σχεδόν να βγάλεις τα μάτια σου, δεν θα πρέπει απλά να φορέσεις ένα ζευγάρι γυαλιά και να το αγνοήσεις. Η σωστή φροντίδα των οφθαλμικών θεμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις επιπλοκές. Ιδιαίτερα εάν έχεις πόνο, μεταβολή στην όραση, ελαφρά ευερεθιστότητα ή οποιαδήποτε συμπτώματα τα οποία επιμένουν, αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια ενός σοβαρού προβλήματος, και θα πρέπει να επισκεφθείς έναν οφθαλμίατρο. Μπορείς να αποκωδικοποιήσεις το οφθαλμολογικό σου πρόβλημα με το παρακάτω άρθρο.


ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Κόκκινα μάτια

Αμφότερα μάτια είναι υγρά και εμφανίζουν κνησμό

Οφείλεται πιθανόν σε αλλεργίες, δηλαδή φλεγμονή της μεμβράνης των βλεφάρων- μια αντίδραση στη γύρη, σε ζωικό τρίχωμα, ή σε κάποιο άλλο περιβαλλοντικό παράγοντα. Απόφυγε τον εκλυτικό παράγοντα εάν είναι δυνατόν, είτε είναι μια τριχωτή γάτα, μια σκονισμένη σοφίτα ή ένα πάρκο γεμάτο αγριόχορτα. Έπειτα λάβε ένα αντισταμινικό φάρμακο από το στόμα έτσι ώστε να σταματήσεις την αντίδραση από το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Οι σταγόνες για την αλλεργία μπορεί να ηρεμήσουν την φλεγμονή και να καταπραΰνουν τον κνησμό απευθείας. Μπορείς επίσης να ζητήσεις από τον οφθαλμίατρό σου να σου συνταγογραφήσει σταγόνες. Απόφυγε τις σταγόνες κατά του κοκκινίσματος, αυτές δεν θεραπεύουν το πρόβλημα από τη ρίζα και μπορούν να οδηγήσουν σε επιστροφή του κοκκινίσματος. Εάν οι αλλεργίες είναι μια εποχική ενόχληση για εσένα ή σου προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία, επισκέψου έναν αλλεργιολόγο για επιπρόσθετη θεραπεία.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Κόκκινα μάτια

Επιπρόσθετα έχουν πρηστεί και είναι σκληρά (μαζί με τον κνησμό)

Μπορεί να έχεις φλεγμονή της μεμβράνης των βλεφάρων- μια φλεγμονή από λοίμωξη του εξωτερικού στρώματος του ματιού. Η πρωταρχική φροντίδα του γιατρού σου θα είναι να κάνει μια καλλιέργεια για να δει αν είναι ιός ή βακτήριο. Εάν είναι ιός είναι σαν “ένα κοινό κρυολόγημα του ματιού” και είναι εξαιρετικά κολλητικό. Κολλύρια από τεχνητά δάκρυα και κρύες κομπρέσες θα βοηθήσουν την ανακούφιση από την ευερεθιστότητα και το πρήξιμο. Μία ήπια περίπτωση βακτηριακής φλεγμονής  μπορεί να φύγει μόνη της, αλλά μπορεί ο γιατρό σου να σου συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για να επισπεύσει τη διαδικασία. Επισκέψου έναν οφθαλμίατρο εάν υγρά τρέχουν από το μάτι σου ή εάν έχεις μέτριο έως ισχυρό πόνο, ευερεθιστότητα, θολή όραση ή έντονο κοκκίνισμα.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Οίδημα

Επίπονο οίδημα στην άκρη του ενός ματιού ή κάτω από το βλέφαρο

Εάν είναι στην άκρη του βλεφάρου, αυτό το οίδημα σαν σπυράκι μπορεί να είναι και ένα κριθαράκι. Τα κριθαράκια προκαλούνται από μολυσμένους αδένες  στην βλεφαρίδα. Αυτά μπορεί να γίνουν ευαίσθητα και να πρηστούν και μπορεί να έχουν υγρά. Χρησιμοποίησε ένα ζεστό ύφασμα έτσι ώστε να προωθήσεις τη ροή.  Εάν γίνει πραγματικά ενοχλητικό ή επίπονο ή εάν δεν βελτιώνεται με την θεραπεία στο σπίτι, επισκέψου τον οφθαλμίατρό σου, ο οποίος μπορεί να σου συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική αλοιφή. Ένα χαλάζιο στο μάτι μπορεί να προκληθεί από ένα βουλωμένο αδένα κάτω από το βλέφαρο, παρά από τις βλεφαρίδες. Μπορείς να αισθανθείς  το οίδημα κάτω από το βλέφαρο. Οι ζεστές κομπρέσες αποτελούν επίσης την πρώτη γραμμή της θεραπείας και εδώ. Εάν ένα κριθαράκι ή ένα χαλάζιο σκληραίνει και επιμένει να μην βελτιώνεται, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να αφαιρέσει το υγρό ή να του εγχύσει με στεροειδή έτσι ώστε να κατευνάσει το πρήξιμο.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Κόκκινα μάτια

Ένα τραχύ, αμμώδες αίσθημα

Θα μπορούσε να είναι ξηρότητα του ματιού, μια κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν είναι αρκετά ενυδατωμένα επειδή δεν παράγουν αρκετά δάκρυα, τα δάκρυά σου δεν είναι αρκετά ή/και εξατμίζονται πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο μπορεί να συμβαίνει όταν οι αδένες στα βλέφαρά σου έχουν φλεγμονή. Η συνεχής ενασχόληση με την οθόνη χωρίς να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας είναι ένας από τους λόγους εάν δεν ανοιγοκλείνεις τα μάτια κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, το υγρό δεν απελευθερώνεται και τα δάκρυα εξατμίζονται, αφήνοντας το μάτι ξηρό και ερεθισμένο.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!